Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

‘Doe ermee wat je wilt’

Evelien Walravens 17 februari 2022 Hebban Team

Ruud ten Wolde (18 juni 1992 – 9 oktober 2021) wilde als kind altijd al bij de televisie werken. Dat is hem gelukt. Tijdens zijn studie media en entertainment management aan de Stenden Hogeschool won hij in 2012 de kijkerspitch van het programma TVLab van omroep BNN met zijn idee Studenten zonder geld. Na zijn bachelor ging hij werken bij productiemaatschappij Fremantle. Hij doorliep daar allerlei functies en maakte bijdragen voor vele televisieprogramma’s. Boulevard van RTL is daarvan de bekendste en voor dit programma was hij ook verslaggever. Verder was hij ook een graag geziene gebruiker van Twitter en Instagram. Op zijn 23e werd er voor de eerste keer kanker bij hem geconstateerd en dat zal daarna nog twee keer gebeuren. Hij liep toen (het is dan 2015) al bij een therapeut die hem aanraadde te schrijven over wat hem dwarszat en bezighield. Uit die aantekeningen is uiteindelijk dit boek, waar hij in januari 2019 aan begon, ontstaan. Ten Wolde overleed tien dagen voordat Ziek gelukkig uitkwam.

Het boek is ingedeeld in verschillende stukken. Ten Wolde start met een proloog, die wat korter had gekund of misschien zelfs weggelaten want het meeste wat hij daarin schrijft komt later in het boek nog eens terug. Hij vervolgt met een overzicht van zijn ziekteproces: ‘Dan hebben we het zware, vervelende gedeelte maar gelijk gehad…’ En dat klopt want erg veel leuks valt er daar niet te lezen. De rauwe feiten rond zijn ziekte zijn geen pretje. Toch loodst hij de lezer er zonder al te veel kleerscheuren doorheen. Met de nodige (soms harde) humor, want zo was Ten Wolde, een beetje een clown. Daarna kan hij het eindelijk over het kernthema van zijn boek gaan hebben: geluk. Ten Wolde realiseert zich tijdens het schrijven maar al te goed dat hij een geluksvogel is; hij heeft een geweldige baan, een leuke groep vrienden, een hele lieve en toegewijde partner, fijne familie, een mooi huis en natuurlijk twee schattige Britse korthaar katten die het erg leuk doen op Instagram. Hij heeft dan ook wel een beetje gemakkelijk praten, is zijn eigen oordeel. Maar toch hoopt hij dat iedereen die zijn boek zal lezen er iets aan zal hebben. Of je nu ziek bent of niet. Of je nu tevreden bent met je leven of niet. Of je nu veel spullen hebt of niet. ‘Doe ermee wat je wilt’ is een kreet die meermalen voorbijkomt in het boek. Het is geen zelfhulpboek maar een verslag van hoe Ten Wolde zelf aan het werk is gegaan met alle manieren van het geluk vinden. En heeft gevonden. Hiervoor maakt hij onderscheid in kortdurend en duurzaam geluk. Het eerste is leuk, het tweede is essentieel en hij legt dan ook nog in vijf delen uit dat dit duurzame geluk afhangt van evenzoveel thema’s. Na het dankwoord zet hij in de bijlage al zijn tips nog eens op een rijtje.

De manieren van zoeken naar geluk die ten Wolde bespreekt zijn eigenlijk al algemeen bekend. Iedereen die ooit al eens een zelfhulpboek ingekeken heeft weet dat je in Ziek gelukkig (ook) niet het verlossende antwoord zult vinden. Maar de vlotte, open, sympathieke en vooral humoristische woorden van de auteur geven de lezer inspiratie en steken iedereen die het nodig heeft een hart onder de riem. De vele herhalingen in het boek kunnen als irritant gezien worden maar hebben ook een functie. Door alles meerdere keren te benoemen ga je ze zeker onthouden. En dat is wat de auteur gewild zou hebben:

'Ik hoop dan ook dat je door het lezen van dit boek naar je eigen leven hebt gekeken en je bewust bent geworden van de dingen die jou gelukkig maken, de dingen die je al hebt en de dingen die je misschien anders kunt doen, om op die manier geluk te vinden. Want ik blijf erbij: ‘waarderen kun je leren …'

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Evelien Walravens

Gesponsord

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.