Hebban recensie

De impact van een beslissing

Evy De Brabander 16 april 2019

Vrouwen die twijfelen over het krijgen van een kind. Er zijn er genoeg en speciaal voor hen is er nu deze praktische gids. De twijfelmoeder bespreekt de verschillende aspecten die meespelen in de beslissing om moeder te worden en de reden waarom zoveel vrouwen de dag van vandaag echt twijfelen over het moederschap.

Patricia de Ryck is freelance journalist, online uitgever en adviseur over bijvoorbeeld het gebruik van social media. Dit alles zet ze in om professionals te helpen met hun online en offline profilering. Eerder schreef ze persoonlijke verhalen voor Flair, Grazia en Viva. Tegenwoordig schrijft ze voor specials die bij De Telegraaf, Veronica Magazine of Metro verschijnen. De twijfelmoeder is een initiatief dat ze heeft opgezet vanuit haar eigen twijfel om moeder te worden.

“Iedereen lijkt ervan uit te gaan dat je als vrouw per definitie moeder wilt worden. Maar wat als je twijfelt over je kinderwens? Dan ben je op een gegeven moment wel klaar met al die goedbedoelde adviezen (wacht maar tot je eierstokken gaan rammelen), zogenaamd stimulerende opmerkingen (je bent absoluut een geboren moeder), bangmakerij (het schijnt dat mensen zonder kinderen vaak erg eenzaam zijn op latere leeftijd) en indirecte bemoeienis (kleinkinderen zijn écht het mooiste wat er is).”

Het voorwoord is een bron van herkenning voor vrouwen van vruchtbare leeftijd die (nog?) geen kinderen hebben en daar grijpt Patricia de Ryck eigenlijk al direct haar doelgroep vast. Om daarna ijzersterk verder te gaan met een eerste deel over ‘De druk van buitenaf’.  Of die druk nu uit je vriendenkring, familie of de media komt, De Ryck wijst op een heldere manier enkele knelpunten aan die voor veel mensen heel onschuldig aanvoelen, maar als je twijfelt over je kinderwens wél erg confronterend kunnen zijn. Na het voorwoord ebt het pakkende gevoel wel wat weg en er is een goede keuze gemaakt om het boek niet te dik te maken. Hoe verder je komt, hoe meer het gevoel gaat leven dat er herhaling optreedt en dat is altijd gevaarlijk voor het vasthouden van de concentratie.

“Weinig beslissingen in het leven hebben zoveel impact als wel of niet moeder worden. Dat je twijfelt, is dus helemaal niet raar. Laten we het vooral niet wegwuiven als iets negatiefs, maar zien als een signaal om actief met de twijfel aan de slag te gaan.”

In De twijfelmoeder worden voor- en nadelen afgewogen en ondersteund door resultaten van al dan niet wetenschappelijke onderzoeken. Er wordt gesproken met specialisten en geciteerd uit bronnen. Achteraan in het boek zijn de noten uit elk hoofdstuk verzameld en dat biedt de mogelijkheid aan de lezer om op een later moment nog even dieper op een bepaald thema in te gaan. Alles is compact verwoord en overzichtelijk gehouden waardoor het geheel erg prettig blijft lezen.

De Ryck zegt tegen de lezer ‘Verwacht niet dat ik je een kant op stuur. De beslissing is écht aan jou.’ En dat maakt ze waar. Na het lezen heb je het gevoel een stukje wijzer te zijn, maar voel je je inderdaad geenszins gestuurd. Alhoewel ze er zelf toch voor heeft gekozen om moeder te worden, laat ze eigenlijk nergens doorschemeren in haar behandeling van de onderwerpen dat dit voor iedereen de weg is om te bewandelen.

Meer nog dan de informatie die dit boek verschaft, geeft het ook een ondersteuning. Je bent niet alleen met je twijfels. Er zijn genoeg vrouwen die worstelen met dezelfde vragen. ‘Krijg ik dan ooit nog mijn lichaam terug? Zou ik wel een goede ouder zijn? Stel dat ik er alleen voor kom te staan?’ Die verbondenheid tussen twijfelende vrouwen komt nog sterker terug in de besloten Facebookgroep die De Ryck heeft opgericht, Twijfel over kinderwens.

De twijfelmoeder is echt een boek voor twijfelende vrouwen. Andere lezers zullen zich wellicht niet aangesproken voelen en de onderwerpen zullen dan ook niet relevant zijn. Er staan te weinig diepgaande persoonlijke verhalen in om het tot een boek voor een breder publiek uit te roepen, maar dat is niet erg want er worden nergens verkeerde verwachtingen geschept. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je als twijfelmoeder na het omslaan van de laatste pagina nog steeds niet weet of je wel of niet kinderen wil.

Meer recensies van Evy De Brabander

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!