Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Racisme, feminisme, schrijven en liefde

Evy De Brabander 16 maart 2022

De Booker Prize winnen is een droom voor alle auteurs, ook voor Bernardine Evaristo. Toch lijkt het na het lezen van Geef nooit op alsof het voor haar niet helemaal uit de lucht kwam vallen. Het is namelijk een positief mantra dat ze zichzelf altijd heeft voorgehouden, al vanaf haar eerste boek. Je moet het succes voor je zien, om te kunnen doorstoten naar datzelfde succes. Dat de weg daarnaartoe niet altijd over rozen is gegaan, dat geeft de auteur grootmoedig toe. In Geef nooit op neemt ze ons mee doorheen haar leven, van opgroeien, over het pad van de liefde, naar de pieken van haar carrière.

Het is mooi om te zien hoe een auteur zich helemaal blootgeeft, of dat je als lezer in ieder geval het gevoel krijgt dat ze dat doet. Geef nooit op heeft een activistische titel, zeker met een ondertitel als Een manifest erbij. Het roept bepaalde associaties op bij de lezer en in dit geval misschien bepaalde foutieve verwachtingen. Natuurlijk komt Evaristo al jaren op voor de rechten van vrouwen van kleur in Groot-Brittannië, maar dit boek is meer dan een beeld van de auteur als voorvechter. Het is een portret van de persoon die daarbij hoort. Dat wordt ook meteen duidelijk, want het eerste hoofdstuk gaat over erfgoed, kindertijd, familie en afkomst. Daarin geeft ze een inkijk in hoe ze opgroeide en wat voor invloed dat op haar heeft gehad. Opvallend is dat ze nergens emotioneel wordt, maar dat ze zichzelf als het ware observeert en de lezer daarin meeneemt. Zelfs de minder leuke periodes, uit haar kindertijd of liefdesleven, beschouwt ze als een leermoment.

Evaristo neemt de lezer mee zowel op persoonlijk vlak als doorheen haar carrière. Ze verweeft bepaalde zaken, maar blijft per hoofdstuk wel trouw aan het hoofdthema. Hierdoor krijg je telkens binnen het hoofdstuk een chronologisch overzicht, maar begin je aan elk hoofdstuk weer van voor af aan. De schrijfster legt de linken wel, over de hoofdstukken heen, zodat het enigszins mogelijk is om je in de tijd te oriënteren, maar het blijft zoeken naar het juiste tijdsverloop.

De schrijfstijl is er eentje die vertrouwen opwekt, alsof je luistert naar iemand die volledig open en eerlijk haar verhaal vertelt zoals het iedereen zou kunnen overkomen. Het gevoel dat jij zelf je verhaal ook met haar zou kunnen delen zonder veroordeeld te worden, is zeker aanwezig. Dat is absoluut één van de sterkste punten van Evaristo. De aimabele, reflecterende kant van een vrouw die in haar leven vaak op zoek is geweest naar de goede weg en dat nu wil delen met de wereld als een inspiratiebron voor andere mensen. Zo kom je ook weer bij de titel terecht, Geef nooit op, en wat die betekent. Dat je gerust mag zoeken naar jouw eigen pad, maar dat je wel moet proberen om een doel voor ogen te blijven houden en dat doel moet proberen te bereiken.

De humor is zeker aanwezig in Geef nooit op, iets wat ook in de vertaling van Inge Pieters uiterst goed uit de verf komt. Met name in de latere hoofdstukken maken de goedgekozen zelfspot en kleine steken onder water het geheel erg smakelijk, zonder afbreuk te doen aan de inhoud. Evaristo weet de lezer te boeien met haar ‘autobiografische meditatie over haar leven’. Ze verweeft veel thema’s, zoals racisme, feminisme, schrijven en liefde, met haar eigen verhaal. Het zorgt voor een vogelvlucht door de tweede helft van de twintigste eeuw, gezien door de ogen van een talentvolle vrouw van gemengde afkomst en geschreven in een prachtige stijl.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Evy De Brabander

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur