Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Wat een fijn boek

Fabulous Food Fan 26 september 2014

Uit de stapel kookboeken welke ik nog ongelezen heb liggen pak ik al snel dit boek; Appeltaart van Janneke Philippi. Ik ben gek op appeltaart en de ondertitel; “70 originele, unieke, authentieke slanke en veelzijdige varianten”, belooft mij in ieder geval heel veel lees en kook (voor)pret.

Janneke schrijft recepten voor tijdschriften, maakt kookboeken en is foodstylist. Partner Serge Philippi is foodfotograaf en grafisch ontwerper. Samen vormen ze Studio Philippi.

Wat een fijn boek; 70 appelbakrecepten, ingedeeld in zes hoofdstukken, van Hollandse trots tot wereldklassiekers. Van ‘appeltaarten’ met daarin onder andere appelkruimeltaart met bosbessen en chocolade-appeltaart, ‘appelcakes’ zoals Zweedse äppelkaka en griesmeelcake, ‘appeldesserts’ met appeltrifle en tiramisu met appel, ‘appelbrood’ met onder andere appelbrioche en broodpudding met appel, “klein appelgebak en koekjes’ met Belgische appeltaartjes en baklavarolletjes, en ‘appeldieettaarten’ als lactose- of glutenvrije appelcake en koolhydraatarme appelflan.

Complimenten ook voor de fotograaf en de styling; de beelden stralen ambacht, puur, huisgemaakt en ‘o-wat-zal-dat-lekker-smaken’ uit. Door de laagdrempelige recepten en de vele baktips heeft niemand meer een excuus het keukenschort te laten hangen.

Het recept dat ik heb uitgekozen is notenbrood met appel. Volgens Janneke ‘een herfstig brood dat met een lik boerenboter smaakt als een gebakje en met oude boerenkaas en appelstroop helemaal niet te versmaden is’. Ook al worden we nu verwend met zomerse temperaturen, dit brood zal zeker lekker smaken tijdens de zondagse brunch.

In de ingrediëntenlijst staat water niet vermeld, wat bij mij wat verbazing opwekt; een lepel honing en een lepel notenolie is toch niet genoeg om alles te binden?  In de beschrijving maakt Janneke dit goed, maar toen stond het mengsel al verwoed te draaien in de broodbakmachine. Ik maak vaak gebruik van deze machine om het deeg te kneden en te laten rijzen, afbakken doe ik dan in de oven, zodat het brood toch een lekker knapperige korst krijgt. Geen paniek, na toevoeging van het water gaat het mengsel gelukkig toch op deeg lijken.

Het resultaat? Een compact, geurig brood, bomvol fruit en noten. Terwijl de rest van het gezin nog slaapt, geniet ik van notenbrood en het zonnetje op deze prachtige oktober zondag.

Ingrediënten:
500 gr volkoren speltmeel
275 ml handwarm water
2 tl gemalen kaneel
1 zakje gedroogde gist (7 gr.)
1 el hazelnoot- of walnotenolie
1 el honing 75 gr gedroogde abrikozen
1 handappel
50 gr rozijnen
75 gr ongezouten noten (bv amandelen, hazel- of walnoten)

Bereiding:
Meng het meel in een kom met wat zout en de kaneel. Maak een kuiltje en strooi er de gist in. Verdeel de olie en de honing aan de rand. Kneed alles met 275 ml handwarm water tot een soepel deeg.
Snijd de abrikozen in reepjes en de geschilde appel in blokjes. Meng de abrikozen, appel, rozijnen en noten. Kneed het mengsel in porties door het deeg om de vulling goed te verdelen. Vorm een bal en laat het deeg afgedekt met een schone theedoek 45 min. op kamertemperatuur rijzen.

Druk het deeg plat en vorm een ovaal brood. Leg het brood op de bakplaat en laat het nogmaals 45 min. afgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak het brood in ongeveer 30 min. bruin en gaar. Controleer dat door op de onderkant te kloppen. Klinkt het brood hol, dan is het gaar. Bak anders nog 5 min. extra.

Laat het brood uit de oven op een rooster afkoelen en snijd het met een kartelmes in dikke plakken.

Enthousiast geworden? Janneke geeft ook tips welke appels er gebruikt kunnen worden in de recepten (mooie namen als Notarisappel, Rode dijkmanszoet, Lunterse pippeling komen voorbij), wanneer de appels geoogst kunnen worden, hoe je appels kunt bewaren en waar je ze eventueel zelf kunt gaan plukken; check www.nederlandbloeit.nl

Nu snel de boomgaard in en een flinke voorraad appels inslaan om de komende tijd alle recepten uit dit boek te gaan proberen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Fabulous Food Fan

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!