Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Bon Appétit reis- en kookboek vol persoonlijke anekdotes

Fabulous Food Fan 15 oktober 2014

Televisiekok John Gerdsen leerde het koksvak in diverse keukens en werd later store-manager van Maison van den Boer. Nu combineert hij zijn televisiewerk voor 24Kitchen met het runnen van Zaamen, een prachtig flexwerkkantoor in hartje Haarlem.
Met Bon Appétit wil John zijn enthousiasme voor het Franse joie de vivre en zijn kennis van de Franse keuken delen. Uiteraard doet hij dat al via 24Kitchen maar met een kookboek kan hij volgens eigen zeggen nog beter laten zien wie hij is en waar hij blij van wordt.
Voor ‘de Fransen’ is eten serieus business; uren kunnen ze debatteren over de beste ingrediënten, uiteraard uit Frankrijk, en hoe die te verwerken met het fijnste recept tot het lekkerste resultaat. Waarna de discussie begint welke Franse wijn daar het beste bij past. Deze passie inspireert John en hij gebruikt de klassieke Franse keuken als basis om deze vervolgens met lokale seizoensproducten en veel groenten een moderne twist te geven.

Het kookboek is ingedeeld naar de traditionele gangen: amuses en entrees, soepen en voorgerechten, hoofdgerechten, kaas en desserts. Al bladerend zie je inderdaad veel klassieke Franse recepten langskomen, zoals crudités, bouillabaise, magret de canard en crème brûlée.
Daarnaast ook de beloofde moderne twist zoals bijvoorbeeld cappuccino van bietjes  met bieslook-crème fraiche of de tomaten coq-au-vin met saffraan mayonaise.
De recepten zijn overzichtelijk weergegeven maar hier en daar worden termen gebruikt die voor de beginnende kok misschien nog wat verwarring kan opleveren; ‘myoteer de kerrie’, ‘tourneer de aardappels’, breng voor de ‘ganache’ de room aan de kook. 
Leuk detail is dat John heel veel serveer- en variatietips geeft al naar gelang het seizoen. Achterin het boek staan keukentermen gerangschikt naar vlees, soepen & sauzen en snijtechnieken. Zelfs de rangen en standen in de keukenbrigade worden niet vergeten. Na het lezen van dit boek kun je iedere culinaire discussie met de Fransen aan en ze zelfs nog uitdagen met nieuwe variaties op beproefde recepten. 
Visueel valt er ook genoeg te genieten tijdens het lezen van Bon Appétit; meer dan genoeg sfeerfoto’s van Franse marktjes, mooie producten, subtiel gestylde borden en veel, naar mijn smaak zelf iets te veel, foto’s van John op enkele van zijn favoriete (vakantie)plekken.

Uit dit boek kies ik het recept van chocolade truffels omdat ik uit ervaring weet dat chocolade de favoriete quatre-heures of goûter (snack) is van de Franse kinderen als ze uit school komen en ze vaak verwend worden met een overdaad aan koekjes, snoep, cake, desserts etc. om de ergste trek te stillen en het nog lang duurt voor de familie aan tafel gaat (meestal pas rond 21.00 uur).

Ingrediënten
500 gr. pure chocolade galetjes
1 vanillestokje
250 ml slagroom
75 gr boter
500 gr melkchocolade galetjes
200 gr cacaopoeder

Bereiding 
Smelt de pure chocolade au bain-maire. Halveer het vanillestokje in de lengte en schrap het merg eruit. Breng voor de ganache (vulling) de room met vanillemerg en boter aan de kook. Los de melkchocolade op in de hete room en schenk de room in een kom. Laat de ganache opstijven in de koelkast.
Klop de gekoelde ganache met de mixer luchtig. Schep er met twee lepels hoopes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de ganache circa 30 minten aanvriezen.
Strooi de cacaopoeder in een schaaltje. Dompel de hoopjes ganache met behulp van twee vorken in de pure chocolade en wentel ze door de cacaopoeder. Klop de overtollige cacaopoeder eraf en serveer zo op een schaaltje.

Als part-time Frankrijk bewoonster was ik uiteraard erg nieuwsgierig naar Bon Appétit. Met Bon Appétit  heb je een reis- en kookboek in handen vol recepten en persoonlijke anekdotes die motiveren om de keuken in te gaan en om te experimenteren met ingrediënten en smaken, zoals John zelf ook graag doet.

Bon ap!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Fabulous Food Fan

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!