Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Kan flinke boost geven aan plantaardig eten

Fabulous Food Fan 08 november 2014

Het VB6 kookboek van Mark Bittman zou zo maar eens een flinke ‘boost’ kunnen geven aan plantaardig eten.
Mark Bittman is culinair journalist en auteur van 14 kookboeken waaronder dus het VB6 kookboek oftewel Vegan Before 6.
Een aantal jaren geleden besloot Bittman meer plantaardig voedsel te gaan eten omdat hij prediabetes had, een te hoog cholesterol, slaapproblemen en flink wat overgewicht. Een geheel veganistische leefwijze vond (en vindt) Mark teveel van het goede omdat deze niet gevarieerd genoeg zou zijn en omdat het praktisch gezien lastig is aangezien hij als culinair journalist veel in restaurants eet. Daarom besloot Mark plantaardig te gaan eten tot het avondmaal. Tot 6 uur ’s avonds eet je als een goed gevoede veganist dus geen dierlijke producten, geen junkfood en geen bewerkte voeding, maar wel fruit, groente, peulvruchten, noten, zaden en granen. Bij het avondeten mag je eten wat je wilt; vlees, kaas, desserts. ‘Wat je wilt maar wel met mate’ zegt Mark en alleen tijdens het avondeten en niet tot middernacht.
De beloning zal zijn dat je gezonder, lichter, energieker en vrolijker wordt aldus Mark.
VB6 is een permanente keuze, een manier van eten en geen dieet om in ’21 dagen 21 pond af te vallen’. Mark belooft dat met het kookboek VB6 nieuwe gewoontes zonder problemen ontwikkeld kunnen worden.
Klinkt goed, maar hoe gebruiken we dan dit boek?
De voedingsmiddelen worden opgedeeld in drie tabellen die de VB6-voedselgroepen weergeven met een duidelijke omschrijving wat het product is, hoe te bewaren en hoe te bereiden. Deze groepen zijn onbeperkte ingrediënten (groente en fruit), flexibele ingrediënten (vette vruchten en groente, bonen, granen, rijst pasta, olie noten, zaden en plantaardige eiwitten) en, hieruit blijkt duidelijk dat Mark geen veganist is, lekkernijen (eieren, zuivel, vis, vlees en gevogelte) en zelfs als extraatje de groep ‘echte lekkernijen en junkfood’ (witmeel, zoetstoffen, chocolade, alcohol, licht bewerkte producten).
Nergens in het boek worden calorieën, grammen, eiwitten, vezels of koolhydraten genoemd omdat Mark ervan uitgaat dat goed en gezond eten niet gaat over tellen en uitsluiten maar over toepassen van regels zoals het opdelen van gerechten in porties en ingrediënten indelen in de voedselgroepen. Zo simpel is het.
De recepten zitten, zoals verwacht mag worden van Bittman, goed in elkaar. Gebruikmakend van verse, eenvoudige ingrediënten en zijn simpel te volgen receptuur heb je in een handomdraai lekkere gerechten met een twist. Vietnamese ceviche van tofoe, misoveganaise, paddenstoelenburgers en marinara van granen zijn slechts enkele geslaagde voorbeelden hiervan.

Hieronder volgt het recept van veganaise met silken tofoe als basis. Het basisrecept is een simpele en heerlijke verrijking van broodjes en dressings en de variatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Veganaise

Ingredienten
225 gr silken tofoe
3 el olijfolie
2 el ciderazijn
2 el dijonmosterd
½ tl zeezout

Bereiding
Doe alle ingredienten in de kom van de blender of staafmixer en pureer tot de saus glad, egaal van kleur en gebonden is.
Voeg naar smaak knoflook, citroenrasp, verse kruiden, geroosterde paprika, mosterd of miso toe passend bij gerecht of stemming.

Met het VB6 kookboek zou Mark Bittman dus zo maar een flinke boost kunnen geven aan plantaardig eten; niet het uitsluiten van producten, geen verwijzingen naar ‘guiltfree’ eten, geen doemscenario’s maar heldere taal, goede recepten en de belofte dat je na 6 uur ’s avonds gewoon dierlijke lekkernijen mag eten. Mark gaat er daarbij van uit dat de behoefte aan dierlijke producten mettertijd minder zal worden als gevolg van gewenning aan de nieuwe eet stijl.
Met het VB6 kookboek bereikt Mark als flexitariër waar menig veganist zijn tanden al op heeft stukgebeten; het stimuleren van de gemiddelde burger tot het eten van meer groente en fruit, minder sterk bewerkte voeding en minder dierlijke producten. Petje af!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Fabulous Food Fan

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!