Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

'Licht' verdient vaste plek in de creatieve keuken

In zijn boek Licht wil Hugh Fearnley Whittingstall de alomtegenwoordige aanwezigheid van een paar heel bekende ingrediënten aanpakken; melk en tarwe. Dat is een flinke uitdaging omdat ze in heel erg veel gerechten verwerkt worden. Ook de zoetstoffen (vooral honing, maar soms ook suiker) zijn in dit boek beperkt. Hoewel je het laatste hoofdstuk Lekkers niet echt licht kunt noemen aldus Hugh. Een brownie is volgens hem nu eenmaal niet lekker als er helemaal geen suiker of vet in zit.

Hugh Fearnley-Whittingstall is een bekende Britse chef kok, journalist, receptenschrijver en voorstander van biologische seizoensproducten, 'echt eten' en back to basics. Hij heeft al diverse populaire kookboeken op zijn naam staan maar is misschien het bekendst om zijn optreden als presentator van het tv-programma River Cottage.

In negen hoofdstukken, beginnend bij Ontbijt en eindigend met Lekkers, neemt Hugh je mee op zijn tarwe- en zuivelvrije ontdekkingsreis. De recepten zijn gemakkelijk en zonder gedoe te maken en de ingrediëntenlijst is bewust kort gehouden. Hugh zegt zelf dat dit boek zijn meest eenvoudige recepten ooit bevat.
Eenvoudige receptuur betekent echter niet simpel van smaak. Enkele recepten zijn zelfs zeer verrassend zoals bijvoorbeeld de gebakken pompoen met bramen en roodlof, kruisbessengazpacho, pesto van Oost-Indische kers, appel en amandel, tomatensalade met tahini of salsa van zwarte bonen en bosbessen.

De kruisbessen in mijn moestuin hebben al een kleine oogst opgeleverd, daarom maak ik de kruisbessengazpacho uit het boek.

Ingrediënten voor 4 personen:
200 gr kruisbessen
700 gr komkommer geschild en ontpit
50 gr verse muntblaadjes½ krop romaine sla in grove stukken
2 el havervlokken
¼ teentje knoflook
2 ijsblokjes (optioneel)
50 ml extra vergine koolzaadolie
1 tl suiker (optioneel)
2-3 tl balsamicoazijn
snuf zout
versgemalen zwarte peper
Extra kruisbessen of eetbare bloemen ter garnering

Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender, schenk 50 ml water erbij en zet de blender aan tot je een puree hebt. Voeg eventueel wat extra water toe.
Proef en voeg eventueel wat extra zout, peper of azijn toe. Zet de soep in de koelkast om door en door koud te laten worden.
Roer de soep goed door voor je het in diepe kommen schenkt. Besprenkel elke kom met wat koolzaadolie. Garneer met kruisbesplakjes of eetbare bloemen. Lekker!

Naast heel veel recepten met groenten en fruit worden er in dit boek ook twee hoofdstukken besteed aan recepten met vlees en vis. Waarbij opgemerkt moet worden dat vlees en vis gezien worden als ingrediënt en niet als belangrijkste onderdeel van het gerecht.

Licht is niet helemaal glutenvrij. Sommige tarwevrije ingrediënten bevatten wel gluten en andere, zoals haver, kunnen ‘vervuild’ zijn met sporen van tarwebloem. Toch bevat dit boek, ook als je glutenvrij wilt koken, vele opties. Hugh geeft daarvoor onder andere een handige lijst van glutenvrije recepten en een aantal suggesties en tips ten aanzien van granen en meelsoorten.

Hoewel Hugh aangeeft dat hij de zoetstoffen beperkt bevatten veel recepten toch wel suiker of honing. Al naar gelang je behoefte aan zoet kun je dit in vele gevallen echter gemakkelijk weglaten of de suiker vervangen door een gezonder alternatief zoals kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Opvallend is dat water niet genoemd wordt in de ingrediëntenlijst maar pas opduikt in het recept als het gebruikt wordt in een gerecht.

Ik sluit me aan bij de opmerking van Hugh dat de zoektocht naar tarwe- en zuivelloosheid een heerlijke ontdekkingsreis wordt. Nieuwe granen, nieuwe oliën, nieuwe smaken en nieuwe combinaties leiden tot een spannend en creatief kookavontuur.
In combinatie met de prachtige sfeerfoto’s en illustraties is Licht dan ook een boek dat het verdient om bij de hand te hebben in de creatieve keuken zodat je er veel inspiratie uit kunt opdoen. 

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Fabulous Food Fan

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!