Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Niven 80/20 - Kookboek van een groentefreak

Fabulous Food Fan 18 november 2014

Tussen de overvloed aan boeken die draaien om een handvol ingrediënten, een staafmixer en trendy eetstijlen is het heel fijn als er boeken verschijnen geschreven door echte koks. Niven 80/20 is zo’n boek.
Niven Kunz is een gedreven chef die al op zijn 23e de eerste Michelinster mocht plakken achter zijn naam. Niven staat voor 80 % groenten en 20 % vlees of vis. Voor hem, als groentefreak zoals hij zichzelf noemt, gaan groenten altijd voor. Vlees en vis beperkt hij tot het hoognodige. In zijn eigen keuken bepalen daarbij het seizoen en het marktaanbod zijn menu en inspiratie haalt hij uit zijn ‘achtertuin’ het Westland.
In zijn sympathieke inleiding legt Niven uit hoe 80/20 werkt en breekt hij een lans voor het eten van groenten en ‘echt’ vlees met een verhaal van de vakman. Niven laat in dit boek ook zien hoe je 80/20 breder kunt toepassen. Bijvoorbeeld door 80 % biologisch te kopen en 20 % gangbaar, of 80 % uit eigen regio en 20 % van ver. Door het hele boek schittert de passie en het enthousiasme van een gedreven professional.
In 70 recepten verdeeld over 5 hoofdstukken; 100 % groente, 20 % vlees, 20 % vis, schaal- en schelpdieren, 100 % vocktails en 100 % desserts laat Niven zien waarom hij koken met groenten het allerleukste vindt. Tel daarbij op de prachtige fotografie, informatie over veelgebruikte ingrediënten, presentatietips en suggesties voor bijpassende wijnen en je begrijpt dat dit een boek is waar de serieuze hobbykok heel veel plezier van zal hebben in zijn of haar keuken. 
Hoewel de recepten toegankelijk en maakbaar zijn, is dit geen boek waar je uit kookt als je vlak voor sluitingstijd van de super nog moet bedenken wat je zal maken die avond. Dit boek vraagt aandacht, zorgvuldig zoeken naar je producten, proeven en keuren en, als je dit leuk vindt, in gesprek gaan met de groenteboer of slager om te bespreken wat er op dat moment voor moois te krijgen is. En het moet gezegd worden, sommige recepten vragen ook om bepaalde apparatuur die niet iedereen in de keuken heeft staan; een versapers bijvoorbeeld of een stoomoven, maar met een beetje creativiteit is daar ook een oplossing voor te vinden.

Het recept dat ik gemaakt heb uit het boek is Westlands druivenbrood met koebrie, een variant op het klassieke vijgenbrood. Kun je geen Westlandse druiven krijgen kies dan andere (biologische) druiven met een volle zoete smaak.

Ingrediënten
250 gr (Westlandse) druiven

paar blaadjes winterpostelein
8 plakken koebrie (bv Bastiaansen)
250 ml karnemelk
250 gr bruine suiker
10 gr gemalen komijn

Bereiding
Verwarm de oven voor op 70 graden. Haal de druiven van de tros en droog ze op een bakplaat ruim 2 uur in de oven.
Verwarm de oven daarna voor 0- 150 graden. Meng zelfrijzend bakmeel met bruine basterdsuiker, komijn, gedroogde druiven en karnemelk tot een beslag. Leg in een bakblik een laag bakpapier en stort hier de massa op.
Bak 45 minuten. Laat afkoelen op een ovenrek.

Presentatie
Beleg plakken van het brood met de brie en garneer met wat blaadjes winterpostelein. Geef er een lekker glas mousserende wijn bij. 

Kortom, met de feestdagen voor de deur is Niven 80/20 een ‘must have’ en bron van inspiratie voor diegene die koken leuk vindt en groenten zo creatief mogelijk de hoofdrol wil laten spelen op de feestdis.

www.fabulousfoodfan.nl

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Fabulous Food Fan

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur