Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Sterren van de Hemel om altijd echt samen te eten

Lekker eten is een feestje. Helaas is lekker (mee)eten niet voor iedereen vanzelfsprekend. Tot nu toe dan want Larisse van der Haar-Buijze heeft met Sterren van de Hemel een kookboek geschreven, bedoeld voor iedereen, maar met unieke aandacht voor mensen die niet alles kunnen eten. Bijvoorbeeld vanwege een voedselovergevoeligheid of –intolerantie, een zoutarm dieet of een bepaalde leefstijl.

Larisse van der Haar-Buijze maakt, naast haar schrijfwerk, culinaire programma’s voor radio en tv, traint food professionals en is bekroond productontwikkelaar. Larisse is specialist in allergeenvrij koken en allergenenbeheer in de culinaire praktijk.

Alle receptuur in Sterren van de Hemel is vrij van de 15 meest voorkomende allergenen. Daarnaast is in veel receptuur rekening gehouden met nog eens 9 allergenen en zijn er veel vegetarische opties. Het toevoegen van zout is optioneel en alles is zoutarm of zoutloos te bereiden.
Fijn aan dit boek is dat Larisse je tips en een handleiding geeft maar je ook uitnodigt de receptuur aan te passen naar eigen wens. Uitgangspunt moet altijd degene zijn die van jouw eten gaat genieten. Wat wel kan en mag biedt mogelijkheden en hoeft geen hindernis te zijn.
Alle recepten zijn eenvoudig te maken en er is voor elke gelegenheid en voor elke smaak een gerecht te vinden in dit boek. De aftrap wordt genomen met suggesties voor de keukenkast, bouillons, kruidenmengsels, zuren, en sauzen. Daarna gaat het van ‘Een goed begin’ via lunch, tussendoor,  in en uit de tuin, verwenmomenten, en ‘echt cheffen’ naar een nawoord waarin de meest voorkomende allergenen genoemd worden.

Een lekker en snel recept dat helemaal naar smaak aangepast kan worden is het volgende:
Chocobrokken
Ingredienten:
250 gram pure chocolade (zonder toevoegingen en/of vrij van allergenen)
150-250 gram vulling (verhouding naar eigen wens)
Suggesties voor de vulling: gedroogd fruit, grof gehakte cornflakes, mini marshmallows, honing, noten, zaden, pijnboompitten etc.

Bereiding:
Smelt de chocolade au-bain-marie. Breek daarvoor de chocolade in stukjes en doe deze in een glazen of andere warmtegeleidende kom. Plaats de kom op een pannetje (net) kokend water en roer de chocolade tot deze gesmolten is. Bedek ondertussen een bakplaat met bakpapier.
Haal de kom van de pan en meng ingrediënten naar keuze door de gesmolten chocolade.
Schep hoopjes chocolade op de bakplaat. Laat de chocolade opstijven. Haal de ‘rotsjes’ van het bakpapier en bewaar ze koel in een afgesloten doosje

De keuze voor het opnoemen van de allergenen aan het eind van het boek zou een bewuste keuze kunnen zijn, want dit boek is immers voor iedereen, met en zonder een voedselallergie en niet zozeer een ‘allergiekookboek’. Persoonlijk had ik het handiger gevonden als de allergenenlijst aan het begin had gestaan omdat koken en genieten zonder deze producten de kern van het boek is, de reden om het te schrijven en voor velen waarschijnlijk ook een van de redenen om het te kopen.

De kracht van het boek, de veelheid aan tips en recepten, is ook een valkuil. De opmaak is vrij druk; meerdere foto’s, in verschillend formaat en soms (deels) over elkaar heen geplaatst en meerdere recepten staan op een dubbele pagina wat het geheel onrustig maakt en vermoeiend om te lezen. Dit is uiteraard een kwestie van smaak.

Samenvattend: Sterren van de Hemel is geen dieetboek, geen boek vol waarschuwingen, maar een boek waarin samen genieten van lekker eten centraal staat. Larisse nodigt je daarbij van harte uit te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Fabulous Food Fan

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur