Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeiend en fraai pleidooi voor strijdbaarheid

FamkeLaLiseuse 29 november 2022
Wie de beelden van de desastreuze oliewinning in de Nigerdelta kent, zal hier onvermijdelijk aan denken bij het lezen van ‘Hoe mooi wij waren’. In een vergelijkbaar decor situeert de van oorsprong Kameroense schrijfster Imbolo Mbue haar tweede roman. En breekt zij een lans voor het verzet tegen de onderdrukking die met deze roofbouw gepaard gaat.

De roman ‘Hoe mooi wij waren’ draait om de bewoners van Kosawa, een Afrikaans dorp dat sinds enkele decennia de Amerikaanse oliemaatschappij Pexton in zijn vallei moet dulden. De oliewinning in het gebied heeft verstrekkende gevolgen: de akkers raken vervuild en onbruikbaar, de drinkwaterputten vergiftigd. En dat gaat gedurende de jaren van kwaad tot erger.

Vanaf de eerste pagina’s neemt Mbue je mee in een verhaal dat schuurt door zijn onrecht en onmacht. De geschiedenis ontvouwt zich via een mozaïek-roman waarin verschillende dorpsbewoners en generaties van Kosawa hun verhaal doen. Hun stemmen zijn herkenbaar, goed en zorgvuldig uitgewerkt en authentiek. Kinderen zijn onervaren, een tikkie bleu en groeien op naar activisme, oma Yaya draagt in gelatenheid de overlevering en wijsheid met zich mee.

Centraal in het verhaal staat het leven van Thula, een meisje dat we in haar kinderjaren begin jaren 80 leren kennen. Zij verliest eerst haar vader Malabo en daarna haar oom Bongo in de strijd tegen het lot dat het dorp treft. Thula groeit - geholpen door een studiebeurs in de Verenigde Staten - in veertig jaar uit tot aanvoerder van haar generatie en pleitbezorger van gerechtigheid voor Kosawa.

Want hoewel de titel ‘Hoe mooi wij waren‘ melancholie doet vermoeden, gaat het boek vooral over strijdbaarheid en verzet tegen onderdrukking. De stemmen uit Kosawa vertellen over onrecht - de mislukte oogsten, de stervende kinderen, de vernietiging van hun leefomgeving - en hun onmacht dit te stoppen. Omdat zij niet alleen de oliemaatschappij maar ook hun eigen regering en diens handlangers onder dorpsgenoten tegenover zich vinden. Pogingen tot vreedzaam overleg en hulp van humanitaire hulporganisaties ten spijt groeit de wanhoop en wint het verzet aan gewelddadigheid.

De ‘leeftijdsmaatjes’ van Thula komen na hun ouders als laatste groep in verzet tegen de macht en het kapitaal die hun geboortegrond en way of life bedreigen. ‘Hoe mooi wij waren’ heeft zo een socialistische ondertoon. Al was het maar omdat Thula zich laat vormen door de boeken van haar oom die ze vindt in zijn kamer: Pedagogiek van de onderdrukten, De verworpenen der aarde en Het communistisch manifest. Hierdoor krijgt het verhaal een meer universeel karakter en verheft het zich boven een relaas over de ongelijke strijd van Afrika tegen het westen.

Want Kosawa is overal, laat Mbue zien. Thula bemerkt tijdens haar studententijd in New York dat mensen in die welvarende westerse wereld soms hetzelfde lot treft als de dorpelingen van Kosawa. “Ook in dit land zijn regeringen en bedrijven vrienden. Ook hier leunt de regering achterover terwijl de bedrijven mensen ketenen en verdrukken”, schrijft zij in brieven aan haar vrienden thuis. De beloofde welvaart bereikt niet iedereen: in Kosawa niet en in het land van de American Dream niet.

Met deze thema’s - de voortdurende klassenstrijd en de keerzijde van de American Dream - is Mbue op vertrouwd terrein. Ook in haar eerste roman ‘Zie de dromers’ zitten deze issues door het verhaal verweven. Voor die debuutroman ontving zij twee literaire prijzen: de Blue Metropolis Words to change Award en de PEN/Faulkner Award for Fiction, die laatste een prestigieuze literaire prijs die eerder aan schrijvers als Philip Roth en John DeLillo is toegekend.

Met ‘Hoe mooi wij waren’ kwam ze niet verder dan ‘slechts’ de shortlist voor die literaire prijs. Deze nominatie onderstreept de kracht van het verhaal en de pracht waarmee Mbue het vertelt. Zodra je het boek openslaat, voert ze je mee en is het maar moeilijk weg te leggen. Beeldend en bij vlagen met sprankelende zinnen brengt zij Kosawa en zijn bewoners tot leven en laat je meevoelen met hun lot. De beelden van de Nigerdelta zijn daarbij complementair en niet cruciaal. Die wereld en zijn rampzalige impact schetst Mbue boeiend en fraai zelf.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van FamkeLaLiseuse

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!