Blijf

Femke 04 december 2024
Een jong meisje dat een dorp in komt lopen met een kleine wolf op haar arm roept heel veel vragen op bij de inwoners van Rain Valley. De meest voor de hand liggende vraag: wie is dit meisje?
Julia, die zelf worstelt met haar rol als kinderpsychiater, neemt de zorg voor het meisje op zich en werkt samen met haar zus om een band met het meisje op te bouwen en hoopt daarmee de identiteit van het meisje te achterhalen.

Het is een intrigerend verhaal wat Kristin Hannah heeft geschreven. De verhaallijn is van het begin af aan duidelijk, maar kon me niet direct 'grijpen'. Het duurde lang voordat ik de personages echt leerde kennen. Niet alle personages zijn goed uitgewerkt. Een aantal blijft erg oppervlakkig waardoor je je er als lezer niet verbonden mee voelt. Toch zat er wel een verrassende plot in het verhaal waardoor ik wilde doorlezen en erg nieuwsgierig was naar het einde. Het einde was daarentegen wel zoals verwacht en niet heel gedetailleerd uitgewerkt waardoor het een beetje 'plotseling' voelde.

Over een meisje zoals Alice schrijven is niet makkelijk. Een zesjarig meisje ziet de lezer als een kleuter met al hun manieren van doen. Alice is zo lang alleen geweest dat zij een ontwikkelingsachterstand heeft. Julia leert haar de betekenis van woorden, emoties en manieren aan. 'Er zijn hier zoveel regels', denkt Alice in het verhaal. Zou het echt zo kunnen zijn dat een kind de woorden in haar hoofd wel weet en denkt met deze woorden, maar ze niet uit kan spreken en de betekenis ervan niet weet? Tijdens het lezen vroeg ik me dat vaak af.

Het boek was enigszins naar verwachting wat betreft de verhaallijn, maar qua uitwerking en personages had ik er meer diepgag in verwacht.
De nieuwe titel vind ik wel mooier en beter passend bij het verhaal dan 'Alice, het wolvenmeisje' omdat ik Alice niet als wolvenmeisje zou bestempelen, maar de link naar de wolven die huilen wel logisch vind. Een slimme wijziging van de titel.

Meer recensies van Femke