Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Maak kennis met een nieuwe vorm van leven

Femke Staal 21 januari 2016

Elizabeth Gilbert (auteur van de bestseller Eten, bidden, beminnen) betovert ons weer met haar schrijfkunsten. Nu met Big Magic – de kunst van creatief leven. Op een eerlijke, humoristische en realistische manier vertelt ze over haar visie op creatief leven en haar eigen ervaring daarmee. Ze roept je op om moed te tonen, nieuwsgierig te zijn en het vooral licht en luchtig te houden: “Hoe luchtiger je de tijd doorbrengt, hoe stralender je leven wordt.”

Gilberts boeken kenmerken zich door een spirituele rode draad. Daarmee passen haar boeken, en ook deze roman, goed in deze tijd. Mensen worden zich bewust van de sleur van hun dagelijkse leven en willen het anders: dynamiek in plaats van stagnatie, inspiratie in plaats van beslommering. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat zij zelf de enigen zijn die hierin verandering kunnen brengen, constateert de schrijfster. Wat mensen tegenhoudt, is angst. Angst gaat op den duur vervelen, zo legt de auteur vanuit eigen ervaring uit. Angst legt een dikke sluier over de bron van jouw creativiteit. “Mijn hele jonge, schichtige leven lang had ik me vastgebeten in mijn angst, alsof die mijn interessante eigenschap was, terwijl die in feite doodnormaal was.” Gilbert beweert: de beste manier om iets aan je angst te doen, is hem ruimte te geven. Druk je angst niet de kop in, want dan help je ook je creativiteit om zeep.  

In alle eerlijkheid legt Gilbert haar gedachten over de werking van creativiteit uit. Ze gelooft in het bestaan van ideeën als onstoffelijke energetische levensvorm, met een bewustzijn en een eigen wil. Ideeën gaan graag de interactie met mensen aan. Want alleen door menselijke inspanningen kan een idee het rijk van de werkelijkheid betreden. Soms gaat het idee weer bij je weg. Omdat je er niet voor openstaat of omdat er een nieuw idee op je pad is gekomen. Dan gaat het idee op zoek naar iemand anders, om wel gehoord te worden. Het kan zijn dat je ‘jouw’ idee onbewust doorgeeft aan een ander. Later blijkt dan dat die ander jouw idee vorm heeft gegeven. Dát noemt Gilbert ‘Big Magic’.

Om creatief te kunnen leven moet je ervan overtuigd zijn dat dit je goed recht is. Je hebt er geen toestemming voor nodig. “Voel je vrij om je creativiteit te uiten, want die zit in je en die zul je ook niet kwijtraken”. Om met Gilbert te spreken: “Ben je aan het overwegen of je een creatieveling wilt worden? Te laat, je bent het al. Het is bijna bespottelijk overbodig om van iemand te zeggen dat hij ‘creatief’ is; creativiteit is hét kenmerk van onze soort.” Deze uitspraak laat ze volgen door een hele rits argumenten, waaronder: “we hebben er de nieuwsgierigheid voor” en “we hebben er de opponeerbare duimen voor”.

Het boek bestaat uit zes delen, getiteld ‘Moed’, ‘Betovering’, ‘Toestemming’, ‘Volharding’, ‘Vertrouwen’ en ‘Goddelijkheid’. Je zou deze delen kunnen zien als een stappenplan dat je moet doorlopen, wil je creatieve project slagen. Gilbert coacht je erdoorheen. Met adviezen, tips en handreikingen. Zo nu en dan vertelt ze een anekdote over vrienden of bekenden, ter ondersteuning. Maar ze wil je niets opleggen! Big Magic is geen hulpboek. In eerste instantie heeft de schrijfster dit boek voor zichzelf geschreven, om haar verhaal helder te krijgen. En tegelijkertijd voor de ander: doordat zij haar ervaring en gedachten heeft opgeschreven, kun jij als er als lezer ook iets aan hebben. Dat zou een “fantastisch neveneffect” zijn.

Gilbert inspireert je met haar zelfkennis en ervaring. Elke lezer zal ze op een andere manier ‘helpen’, omdat ieder de tekst op zichzelf en zijn eigen leven projecteert. In elk geval zal ze je laten beseffen dat een creatief leven ook voor jou toegankelijk is. De enige vereiste is dat je blijft oefenen, want alleen zo trek je de aandacht van een idee. Ook hier is de eenvoudige en groothartige levensregel ‘Oefening baart kunst’ van toepassing!

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Femke Staal

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur