Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een hommage aan Arthur Conan Doyle

Ferry76Visser 12 augustus 2019
Johan Klein Haneveld schreef met ‘De gevonden wereld’ niet alleen een spannend vijfde deel van de Castlefest kronieken, maar ook een eerbetoon aan het werk van sir Arthur Conan Doyle. Het boek is niet alleen een meeslepend verhaal, maar gaat ook over verkennen en ontdekken. Wat maakt dit boek tot een hommage aan de Engelse schrijver?
Als eerste vanwege de verwijzing naar een van mijn favoriete boeken, namelijk ‘The Lost world’ (1912) van sir Arthur Conan Doyle. De auteur slaagt er in om de thema’s van deze klassieker trefzeker en op eigen wijze in het boek aan bod te laten komen. Bijvoorbeeld, verkennen en ontdekken is het belangrijkste thema in het avonturenboek van Conan Doyle. In dit boek wordt daar met enkele leuke twists en kleine variaties meer diepgang in gebracht, wat naast spannende ook ontroerende en mooie momenten oplevert. Daarmee bewijst Klein Haneveld opnieuw dat hij boven de stof staat waar hij over schrijft.
Daarnaast is er de titelverwijzing met een kwinkslag. Dit is een van de leuke twists in het verhaal als referentie naar de klassieker. De titel kan op twee manieren worden uitgelegd vanuit het verhaal. De eerste is een ironische versie van de klassieker en de tweede is een meer literaire, het vinden van de wereld waarin je jezelf thuis voelt.
Binnen het verhaal bestaat steeds een tweedeling tussen het fictieve en realistische. Dat geldt voor de personages, de plaats waar het verhaal zich afspeelt en de personages. Voor mijn gevoel is dit een zeer geslaagde uitvergrote weergave van de sfeer op Castlefest. Aan de ene kant herkenbaar en aan de andere kant heerlijke fantasierijke fictie.
Omdat de spanningsboog hoog ligt is het erg meeslepend. De schrijver slaagt er in om op de juiste manier met een uitstekende filmische afwisseling de aandacht van de lezer vast te houden. De sterke beeldende schrijfstijl draagt hier ook aan bij, want dit zorgt er voor dat de lezer het verhaal als een film voor zich ziet.
Voor mijn gevoel gaat deze pageturner over het verkennen en ontdekken van een plek waar fantasie en realiteit elkaar raken. De ontdekkingen kunnen algemeen zijn of persoonlijk maar zijn altijd een verrijkende ervaring voor alle betrokken. Dit deel van de Castlefest kronieken beschouw ik ook als een eerbetoon aan ‘The lost world’.
Dus iedereen die spannend eerbetoon wil lezen aan sir Arthur Conan Doyle waarin ontdekken en verkennen centraal staan, die kan ik ‘De gevonden wereld’ van harte aanraden. #johankleinhaneveld #degevondenwereld #uitgeverijmacc

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ferry76Visser

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur