Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De groene toren: individualiteit en afhankelijkheid

Ferry76Visser 04 december 2021
Iedere schrijver heeft in zijn of haar oeuvre boeken waar een verhaal achter zit. Voor Johan Klein Haneveld is dat ‘De Groene Toren’. Hij schreef het boek in zijn tienerjaren. In diezelfde periode verwijderde hij het manuscript van de harde schijf van zijn pc. Nu heeft hij het opnieuw geschreven. Een meer dan interessante pageturner over: overeenstemming, individualiteit, verantwoordelijkheid en afhankelijkheid.
Als eerste is dat het motief groen. De symbolische betekenis van deze kleur is natuur, veiligheid, leven, avontuur, overeenstemming en hoop. Maar groen kan ook gezien worden als een verwijzing naar verveling, stagnatie, vergankelijkheid en verrotting. De creatieve fantasie van de auteur laat al deze betekenissen in het verhaal aan bod komen, waardoor er een interessant semantisch spel ontstaat.
Daarnaast is Georg Solon een wederom erg sympathiek personage. Net als Mogart Silvon in ‘De Afvallige ster’ is hij iemand die dicht bij zichzelf staat en authentiek is. Beiden gaan ook over een grens heen, waardoor beiden gesterkt worden in hun overtuigingen en persoonlijkheid.
En dan de thematiek. Voor mij gaat deze mustread over de relatie tussen individualiteit en afhankelijkheid. De massa is de bepalende maat voor datgene wat iedereen nodig heeft. Er is geen plaats voor diversiteit, alles moet een eenheid vormen. Dat laat dit verhaal op een schrijnende wijze zien.
Klein Haneveld laat zien hoe de eenheid van de massa vaak schijn is. Leven volgens de massa geeft rust, maar ontneemt iemand de individuele verantwoordelijkheid. Hij wordt afstandelijk en krijgt een algemeen karakter, omdat het behoren staat boven datgene wat gedaan moet worden om jezelf te zijn.
Om jezelf te worden en te zijn is het nodig om grenzen of maatschappelijke verwachtingen te doorbreken. Dat maakt hoofdstuk vijf tot een sleutelhoofdstuk vanwege de keuze die Georg maakt. Het is ontroerend, moedig en wat nog belangrijker is: stijlvol. Want de manier waarop hij over de schreef gaat is klasse!
Afhankelijkheid is ook een belangrijk thema. Het is belangrijk om niet naar de kracht en onafhankelijkheid van iemand te kijken maar naar de kwetsbaarheid en de afhankelijkheid. Alleen dan kan er een eenheid ontstaan. Dat laat het verhaal van ‘De Groene toren’ zien en toont het meesterlijke verteltalent van Johan Klein Haneveld.
Dus voor de lezers die een boek willen lezen met een bijzondere achtergrond en een diepere betekenis, waarin individualiteit en afhankelijkheid centraal staat is dit een echte aanrader! #degroenetoren #johankleinhaneveld #uitgeverijmacc

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ferry76Visser

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur