Honderd Jaar Helmgras
Wat Belcampo is voor de literatuur, is Mark Groenen voor de Nederlandstalige fantasy. Met ‘Honderd jaar Helmgras’ (2025) bewijst de auteur zichzelf weer als rijzende ster in het fantastische genre en de literatuur.
Om te beginnen heeft deze novelle qua thematiek een connectie met ‘Plastic Vriend’(2019) van Johan Klein Haneveld. In mijn ervaring gaan beide godijntjes over ecologische veranderingen. De uitwerking hiervan is geheel verschillend waardoor de combinatie van deze twee fantastische leesjuweeltjes ideaal is voor leeskringen.
Daarnaast is de hoofdpersoon voor mijn gevoel een metafoor. Steeds worden gebeurtenissen beschreven die zorgen voor een ommekeer in het leven van de hoofdpersoon of die simpelweg bij het leven horen. Dit heeft Groenen op de juiste manier gedaan waardoor er een sterke connectie ontstaat tussen de lezer en het hoofdpersonage. Voor mijn gevoel heeft hij bewust geen naam gekregen zodat hij dient als een metafoor voor de mens die zich probeert staande te houden in een wereld die sterk verandert.
Verder heeft het bovennatuurlijke (of surrealistische vanuit literair perspectief) toegevoegde waarde omdat het de thematiek versterkt. In mijn ervaring laat het verhaal zien dat alles in de wereld doordrongen is van energie die te interpreteren is als bewustzijn (Fechner) of levenskracht (Bergson). Dat heeft de schrijver zo fantasierijk en creatief weten vorm te geven, dat ik niet kon stoppen met lezen omdat ik enorm genoot van het verhaal.
En zo wordt ‘Honderd jaar Helmgras van Mark Groenen een boek dat bewijst dat de naam van deze auteur een plaats verdient in de literatuurgeschiedenis en het fantastische genre. De combinatie van de literaire meerduidigheid en het fantastische is evenwichtig en versterkt elkaar. Daardoor kan ik alleen maar zeggen: WAUW! Een meer dan absolute aanrader.