Schakelmagie: verkenning en vernieuwing

Ferry76Visser 25 april 2023
‘Schakelmagie’ van Johanna Lime is een pageturner. Met ontzettend veel plezier heb ik het verhaal gelezen. Het is meer dan een fantasy verhaal, het laat ook de ontwikkeling van de auteur zien.
‘Schakelmagie’ is het derde en laatste deel van de serie Interplanetair. Voor mij is deze serie niet alleen spannend, avontuurlijk en magisch. Het is ook een verkenning van de grenzen van de thematiek van de auteur en dat vind ik een compliment waard! Er worden zaken aan toegevoegd en veranderd, waardoor er verfrissende mogelijkheden ontstaan. Deze vernieuwing is een verrijking voor het oeuvre van de auteur, want zo laat Lime namelijk zien nog veel meer in huis te hebben dan ze tot nu toe in haar vorige werk heeft laten zien.
De wereldopbouw in het boek is fascinerend. Met betrekking tot Calliope zijn er twee onderwerpen die echt geweldig zijn: de natuur en de relatie van de elfen met de natuur. De flora en fauna van deze planeet zijn origineel, grappig, majestueus en indrukwekkend. Wie zou er niet op een flitsbuizerd willen vliegen? En dat is slechts een voorbeeld van de originele dieren die in deze wereld leven.
Enkele passages laten ook zien hoe hecht en intens de band van de boselfen met de levende natuur is. Daarmee wordt de lezer een spiegel voorgehouden, waarin te zien is hoe een respectvolle houding naar alles wat leeft een meerwaarde geeft aan de wereld.

Tegenstellingen zijn belangrijk in het werk van Johanna Lime. Ook in ‘Schakelmagie’ zijn er veel te vinden en de kracht van Johanna Lime is dat ze deze niet alleen gebruikt om een conflict te beschrijven. Ze gebruikt de contradicties ook om te laten zien dat tegenstellingen samen een eenheid vormen. Met veel fantasie brengt ze op een originele manier uitersten samen op een affectieve manier.
Een voorbeeld hiervan zijn de boselfen en de woestijnelfen. Heel subtiel laat het verhaal zien dat hoewel ze elkaars uitersten zijn, ze ook overeenkomsten hebben. Daarbij moest ik steeds denken aan een quote uit een tekst over de woestijnvaders: Het is makkelijk te oordelen over de ander, maar voor de ander ben jij de ander. Dit past Lime op eigen wijze toe in ‘Schakelmagie’ en daar heb ik van genoten!
Dan is er ook een intrigerend spanningsveld tussen rationele wetenschap en mystieke spiritualiteit. De auteur laat op verschillende manieren de mogelijkheden en gevaren zien van beide. Volgens mij wil ze zo laten zien dat het bij zowel wetenschap en spiritualiteit gaat om de intenties van de personen die er gebruik van maken. En zo heeft Johanna Lime met ‘Schakelmagie’ niet alleen een geslaagd slotstuk geschreven voor de Interplanetair trilogie. Ze is ook de grenzen van haar thematiek gaan verkennen en vernieuwen en dat verdient respect, want het resultaat is een meeslepend verhaal. Zoals de auteur tegenstellingen samenbrengt of laat zien is in een woord fantastisch! #Schakelmagie #johannalime #uitgeverijzilverbron

Meer recensies van Ferry76Visser