Geen echte thriller maar wel een verrassend verhaal.

Filip C 16 januari 2025
Van het schrijversduo “Ambrose Parry” las ik voor een Hebban leesclub het boek “Een dodelijk gif”.
Het verhaal speelt zich af in Edinburgh rond 1847. Het begint met Will Raven, student arts, die bij het dode lichaam van prostituee Evie. Haar dood grijpt hem erg aan. Enkele dagen later verhuist Will Raven naar de woning van professor Simpson omdat deze verloskundige hem uitgekozen heeft om zijn assistent te worden. In de woning van de professor woont de dienstmeid Sarah. Zij wil ook graag geneeskunde studeren, maar dat is in die tijd niet aan de orde voor vrouwen. Al snel worden de levens van Will en Sarah op elkaar afgestemd. Zeker wanneer er in de stad meer onverwachte overlijdens bij jonge zwangere vrouwen vastgesteld worden. Will en Sarah gaan samen op zoek naar de reden voor deze overlijdens. Als blijkt dat de overlijdens geen natuurlijke oorzaak hebben, is hun missie duidelijk: het vinden van de dader!
Na het lezen blijf ik met een dubbel gevoel achter. Enerzijds heeft het boek mijn verwachtingen niet helemaal ingelost. De titel deed me vermoeden dat het een thriller zou zijn, maar daarvoor heb ik niet genoeg spanning teruggevonden in het verhaal. Het blijft eerder sober in momenten waarop ik op het puntje van mijn stoel zat. Anderzijds heeft het verhaal mij aangenaam verrast doordat het gebaseerd is op een aantal historische feiten die een ander licht brengen op de zoektocht naar medische hulpmiddelen. Dat het hierbij niet altijd goed verliep en soms gebruik gemaakt werd van gruwelijke technieken valt niet te verwonderen.
Ook schrijftechnisch was het geheel een fijne ervaring. Doordat het schrijversduo gekozen heeft het verhaal op te delen vanuit twee gezichtspunten, eentje vanuit Sarah, het andere vanuit Will Raven, krijg je een gevarieerde kijk op de gebeurtenissen. Dat hierbij het onderscheid tussen het mannelijke standpunt, steevast benoemd als Raven, dus met de familienaam en het vrouwelijke standpunt, steevast met de voornaam Sarah benoemd, versterkt wordt is zeer opmerkelijk. Beide zijn van minder gegoede afkomst en toch krijgt Raven een kans om assistent-arts te worden terwijl de rol van Sarah beperkt blijft tot die van dienstmeid.
Al bij al een leuke leeservaring die vier sterren oplevert.

Meer recensies van Filip C