Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wonderlijke sprookjesbundel vol humor en avontuur

FinnAudenaert 09 januari 2023
Deze novelle slash sprookjesbundel heeft een aparte charme. Je merkt dat auteur Liesbeth Jochemsen haar hart en ziel in dit boek gelegd heeft. Ze heeft de bundel duidelijk uitgegeven net zoals zij het wil. Nog voor je aan de inhoudsopgave voorin het boek toekomt, glimlach je. De fijne humor op de eerste bladzijden (meer vertellen zou zonde zijn) brengt je in de juiste stemming voor het openingsverhaal. Evengoed zijn de bladzijden na het laatste verhaal razend interessant. Liesbeth Jochemsen licht daar het hele schrijfproces toe, zorgt nadien zoals bij films voor een originele aftiteling van het boek en eindigt met een persoonlijke boodschap voor de lezer.

Om maar te zeggen : dit boek is meer dan enkel een verhalenbundel. Het is een passion project waarin de persoonlijkheid van de auteur aangenaam doorschemert. Maar hoe zit het nu met de verhalen zelf? Betreft het hier standaardsprookjes? Nou, neen! Liesbeth Jochemsen bedenkt eigen sprookjes, laat daarin af en toe bekende sprookjesfiguren en sprookjesmotieven de revue passeren en slaagt er vooral ook in om alle sprookjes op
wonderbaarlijke wijze in elkaar te laten passen. De titel van de bundel, ‘Mozaïek van Geluk’, is dan ook goed gekozen. De verhalen, waarvan sommige in principe apart te lezen zijn, werken het best in de door de auteur gepresenteerde volgorde. De plotlijnen die zo ontstaan zorgen ervoor dat het geheel een bijzonder originele novelle vormt.

Dit soort bundel samenstellen, waarin sprookjes als puzzelstukjes in elkaar grijpen, is een aparte uitdaging. Liesbeth Jochemsen vindt een goede balans tussen logica en mysterie. Enerzijds zorgt de auteur voor een duidelijke (meestal chronologische) opeenvolging van gebeurtenissen doorheen de sprookjes. Anderzijds is er toch nog plek voor uitdagingen en raadsels voor de lezer. De verklaring van een aantal gebeurtenissen volgt namelijk pas in een later sprookje. Het meeste leesgenot haal je dan ook uit de bundel als je alle verhalen onmiddellijk na elkaar leest. Je vermijdt verwarring en je ontdekt de ‘easter eggs’ die in sommige sprookjes verstopt zitten.

Om dit huwelijk van logica en mysterie te laten slagen zijn onvermijdelijk hier en daar wat herhalingen en kleine kunstgrepen in de plot nodig. Op sommige momenten merk je dat Liesbeth Jochemsen wel heel erg haar best heeft gedaan om alle gebeurtenissen sluitend te verklaren binnen het kader van het overkoepelende verhaal. Persoonlijk vind ik niet dat dit stoort. Voor mij is het eerder verfrissend dat in een sprookjeswereld voor de verandering eens een soort van ijzeren logica gehanteerd wordt waarin werkelijk alles verklaard wordt. Alhoewel, alles? De aandachtige lezer zal merken dat één mysterie niet via de chronologie van de bundel opgelost raakt. Het is mooi dat op die manier toch een cruciaal verhaalelement als een soort droom doorheen de bundel blijft zweven. Het nodigt misschien zelfs uit tot een tweede lezing van de bundel…

Als uitgesproken sprookjesfan (‘uitgesprookjes’ fan?) kon dit boek mij bekoren. Er zijn natuurlijk de bekende beperkingen van het genre. Diepgaande karakterschetsen zijn niet het eten en drinken van sprookjes. Toch is er in deze bundel ruim plek voor de gevoelens van de personages. Daarbij keert steeds opnieuw het woord ‘geluk’ terug. Want wat is nu eigenlijk geluk? Koning Archibald wil dat zijn dochter opnieuw lacht na liefdesverdriet. Maar is lachen hetzelfde als gelukkig zijn? Als deze bundel één zaak duidelijk maakt, is het wel dat geluk iets heel anders is. Evenzeer levert ‘Mozaïek van Geluk’ prangend commentaar op wat egoïsme is en wat de verstrekkende gevolgen ervan kunnen zijn.

Ik ga nog even in op de verschillende vertelvormen in de bundel. De flaptekst haalt het al aan : in ‘Mozaïek van Geluk’ zitten limericks, een lied en een pamflet. Maar er komen nog heel wat andere vertelvormen aan bod, een lettervers bijvoorbeeld. Die mix zorgt voor veel afwisseling in de bundel. Liesbeth Jochemsen slaagt er gelukkig goed in de overkoepelende verhaallijn te bewaken binnen de wisselende vertelvormen.

Is deze bundel geschikt voor kinderen? Wel, ik zou durven zeggen dat zowel kinderen als
volwassenen er plezier aan kunnen beleven. Naar mijn gevoel mikt de auteur wat meer op een volwassen publiek ook al gebruikt ze echte sprookjestaal. Toch kunnen kinderen zeker van deze sprookjes genieten. Ze zijn soms wat gruwelijker dan in de Disneyversies … maar daar kunnen kinderen zeker mee om! De onderliggende boodschap van respect voor liefdesrelaties in deze bundel is heel waardevol en kan een thema zijn dat je als ouder graag via sprookjes bij je kind wil aankaarten.

Zijn humor en speelse literaire verwijzingen aan jou besteed? Geniet je van een fantasierijke en kinderlijke sprookjeswereld waarin gedaanteverwisselingen aan de orde van de dag zijn? Lust je roggekoeken? In dat geval is ‘Mozaïek van Geluk’ zeker een boek voor jou!
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van FinnAudenaert

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!