Een van de beste thrillers die ik ken

Floris Kleijne 13 juni 2024 Auteur
Soms lees ik een boek dat ik zó goed vind, en dat zóveel impact op me heeft, dat ik niet meteen het volgende boek wil of kan pakken, omdat ik het eerst even moet laten bezinken. 'De man met duizend gezichten' is zo'n boek. Ik las het gisteravond ademloos uit en wil er vandaag nog op kauwen en reflecteren.

Daniël staat op het punt om met Michelle en hun dochtertje Alexa in hun privéjet naar vakantie te vliegen, als ze onverwacht naar Kazichië moeten. Daniëls tweelingbroer, de president van het Kaukasische land, is overleden. Het gezin denkt dat ze voor de begrafenis gaan, maar eenmaal aangekomen blijkt al gauw dat de Kazichische top, inclusief Daniëls moeder, ervan uitgaat dat Daniël de scepter overneemt. Het wordt onmogelijk gemaakt om terug naar huis te keren, zeker als ook nog een rebellenopstand uitbrengt, onder leiding van de mysterieuze Man met Duizend Gezichten, die als eerste de onderdrukte Jada- en Neva-volkeren gezamenlijk laat optreden.

Het complexe, maar zeer vakkundig uitgewerkte verhaal draait om Daniëls pogingen om zijn gezin het land uit te krijgen, waardoor hij alleen nog maar meer verstrikt raakt in de corrupte politiek van het Hoge Huis; en om Michelle's groeiende wanhoop en machteloosheid, en haar eigen pogingen om Daniël te overtuigen dat hij alles moet loslaten en met haar en Alexa moet vluchten. Maar ook om de charismatische Jada-leider Naira, de mysterieuze Sophie die de waarheid achter de gebeurtenissen wil achterhalen, en de naamloze huurling die zich steeds grotere vragen gaat stellen over zijn rol.

Als een virtuoos dirigent, of liever een meesterregisseur, smeedt Noteboom als deze elementen aaneen tot een zeer complex, maar toch goed te volgen geheel. Het fictieve land Kazichië brengt hij daarbij zo overtuigend tot leven dat 'Waar ligt Kazichië' inmiddels een populaire zoekterm schijnt te zijn. Sowieso speelt de wereld een belangrijke rol in het verhaal, wat me op een goede manier doet denken aan de de boeken van Willem Asman. En als de verschillende verhaallijnen langzaam escaleren, transformeert de beklemmende politiek-psychologische thriller in een onthutsende actiefilm.

Maar bovenal is Gezichten een verhaal over identiteit en waarheid, dat vele indringende vragen stelt. Wie ís de Man met Duizend Gezichten? Wat is er écht gebeurd rondom de opstand? En bovenal: kan je je partner ooit echt kennen? De keuze die Michelle helemaal aan het einde maakt, is daarmee een machtig slotakkoord.

Een van de beste thrillers die ik ken!

Meer recensies van Floris Kleijne