Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wie was Mattias?

Flaptekst:
Mattias ging dood. Zij bleven achter. Zij vertellen. Acht perspectieven, acht versies. Sommigen hadden hem lief, anderen kenden hem nauwelijks, en alle herinneringen zijn anders. In elk leven speelt hij een cruciale rol, juist door er niet te zijn. Langzaam wordt duidelijk wie Mattias was en wat er die avond gebeurde.
'Na Mattias' is een aangrijpende en spannende roman over angsten van nu, over omgaan met verlies en over de verhalen die we elkaar vertellen omdat dat het enige is wat we dan nog kunnen.

Citaat:
'Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat 's ochtends anders dan 's avonds. Hij leunt donker en geduldig tegen de muur, strekt zich in volle lengte uit over het asfalt of trekt achter je rug zijn reliëf over te lang niet gemaaid gras, sierlijk dreigend als een slang'

Recensie:
Mattias is er niet meer; zoveel is duidelijk. Waardoor hij er niet meer is en wie hij eigenlijk was wordt pas in de laatste twee hoofdstukken door de auteur enigszins aan het licht gebracht.
Peter Zantingh schreef een raamvertelling met negen hoofdstukken waarbij elk hoofdstuk vanuit het gezichtspunt van een ander personage iets probeert duidelijk te maken over zijn of haar relatie met Mattias en het leven 'Na Mattias’. Zo komen na elkaar voorbij: zijn vriendin Amber, zijn beste vriend Quentin, zijn grootouders Riet en Hendrik, Nathan [waarvan ik de link met Mattias niet kon ontdekken], Issis, een gamer die Mattias alleen via een footballgame kende, zijn moeder Kristianne, Chris een nieuwe kennis van Quentin, Tirra: de moeder van diegene die de oorzaak is dat Mattias er niet meer is en uiteindelijk, in het laatste hoofdstuk, opnieuw Amber. Amber is dus als het ware het raam rondom de mozaïekstenen die het complete portret van Mattias zouden moeten vormen.
Ik heb het boek twee keer helemaal gelezen en ben uiteindelijk toch op mijn honger blijven zitten. De ‘spanning en de angsten van nu’, die in de flaptekst beloofd werden, heb ik niet ervaren tijdens het lezen. Ik heb ook op geen enkel moment emotie gevoeld; iets wat ik toch wel verwachtte bij een dergelijk onderwerp.
Ik kreeg niet echt houvast en het beeld dat ik van Mattias heb overgehouden is zwart-wit en vlak en zeker niet driedimensionaal.
Met 'Na Mattias' heeft de auteur mij niet kunnen bekoren noch ontroeren en meer dan twee sterren [omwille van toch wel enkele mooie zinnen, zoals het citaat dat ik hierboven aanhaal] heb ik er echt niet voor over.

Auteur:
Peter Zantingh (1983) schreef eerder de romans 'Een uur en achttien minuten' (2011, o.a. genomineerd voor de Dioraphteprijs) en 'De eerste maandag van de maand' (2014). Daarnaast is hij plaatsvervangende chef van de zaterdagkrant van NRC Handelsblad.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Francine Herrebaut

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur