Gouden Lotus
Het boek Gouden Lotus is geschreven door de auteur Jane Yang en neemt je mee naar de 19e eeuw in China. Ze beschrijft het leven van de zesjarige Kleine Bloem en de even oude Linjing. De moeder van Kleine Bloem verkoopt haar aan de familie Fong om te gaan werken als muizai van hun dochter Linjing. Dit met de kans op een betere toekomst voor Kleine Bloem.
Op het moment dat Kleine Bloem daar aankomt, zijn haar voeten ingebonden als gouden lotussen. Dit helpt je om een betere huwelijkskandidaat te vinden. Ze was echter niet berekend op de jaloezie van Linjing. Kleine Bloem heeft een groot talent in borduren en dit is iets wat Linjing niet goed kan haar kleurenblindheid. Ze maakt het leven van Kleine Bloem niet makkelijk als muizai van haar. Op een dag gebeurt er iets, waardoor het leven van beide meisjes voorgoed verandert.
Het verhaal bestaat uit vier delen en wordt vanuit twee perspectieven geschreven, nl. Kleine Bloem of Linjing. Je kan je goed in beide meisjes verplaatsen. Kleine Bloem heeft het niet makkelijk, maar ook Linjing heeft heel wat te stellen met haar vader en al zijn vrouwen. Er komen veel thema's aan bod: jaloezie, pijn, trouw, onzekerheid en verraad.
De schrijfstijl is op zich prettig, maar er komen veel Chinese woorden in naar voren. Achterin het ebook stond een woordenlijst, maar deze had beter voorin het boek kunnen staan. Was fijner geweest met het lezen van het ebook.
Gouden Lotussen zei me zo niets, maar dit is een gruwelijk tafereel wat veel vrouwen in China hebben moeten doorstaan. Voeten helemaal misvormd, alleen maar om ervoor te zorgen dat deze vrouwen een betere toekomst hebben. Dit heeft wel veel indruk gemaakt.
De auteur Jane Yang heeft met dit boek mij kennis laten maken met een stukje interessante geschiedenis over China dat ze heeft verteld in een mooi verhaal over twee jonge meisjes, die allebei geen makkelijk leven hadden door hun afkomst.
Bedankt Ambo|Anthos voor het mogen lezen van dit mooie boek! Een aanrader!
Bedankt Ambo|Anthos voor het mogen lezen van dit mooie boek! Een aanrader!