Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Heerlijke gerechten voor het najaar en de winter

Francisca den Otter 05 november 2024
Mijn oog viel meteen op de aardappelpartjes, snel en easy stond er bij de bereiding, nou die gaan er hier altijd goed in, dus een nieuwe variant dan de versie die ik meestal maak staan wij wel voor open. In dit geval met sesamzaad en erbij harissa-aioli.

Toen ik de bereiding van de aioli las kreeg ik het even benauwd…denkende aan de mayonaise die ik recent maakte en die de volgende dag toch echt geschift bleek… Maar ik maakte me zorgen om niets, die aioli lukte prima en die was me toch lekker, beetje pittig (te pittig aldus dochter) maar zelfs manlief die niet van pittig houdt vond ‘m erg lekker!

De aardappelen die behalve met sesamzaad ook gekruid werden met oa zwart komijnzaad (= nigella zaad), paprikapoeder en citroen smaakten heerlijk! En dan dus lekker dippen in de aioli, top!

De kippastei, een slow food recept, want ja de knoflookbollen moesten eerst 45 minuten, na afkoelen moesten de teentjes uit de velletjes gedrukt worden en geprakt worden. Nou had ik dit nog nooit gedaan, maar wat een heerlijke plakkerige kliederboel is dat zeg!

Na deze kliederboel maakte ik de champignons schoon en sneed de kip in hapklare stukken. Alles was duidelijk te volgen in het recept, ik kwam geen gekke dingen tegen. Enkel het ingrediënt meel type 405, Google vertelde me dat dit een Duits meel is en dat ik het kon vervangen door patentbloem, nou dat heb ik wel in huis. De boel ging in een grote schaal, die werd afgedekt met een lap bladerdeeg wat besmeerd werd met losgeklopt ei. En toen was het wachten…

Gelukkig had ik van het overtollige bladerdeeg kaasstengels gemaakt dus kon de dochter die hongerig uit school thuis kwam alvast iets snacken. Het recept was voor 4 tot 6 porties, nou wij hebben er twee keer van gegeten en toen was er nog een beetje over voor een voorgerecht of lunch hapje. Dat heb ik dus in een bakje gedaan en aan mijn ouders gegeven met nog twee ragoutbakjes die ik in de kast had staan.

Tijdens dat de kip in de oven stond ging ik in de weer met de marinade van de boeuf bourguignon. Een schaal vol met vlees en wijn en kruiden. De volgende dag, dit was ook weer een slow food recept, ging ik na de lunch meteen aan de slag. Vlees droogdeppen, spek uitbakken, groente en ui bakken, fond inkoken, vlees aanbraden, fond erbij, later wijn erbij, de kruiden en de groenten. En toen was het wachten: drie uur in de oven. Na die drie uur moesten de aangebakken champignons en de aangebakken zilveruitjes (niet die van Kesbeke) of sjalotjes en het spek erbij en moesten we nog een half uur wachten. Inmiddels rook het hele huis zalig en konden we niet wachten om het te proeven.

Nou dit was subliem! Ik heb al eens eerder boeuf bourguignon gemaakt maar bij dat recept was de saus erg waterig en dun, nou dat was in dit geval absoluut niet het geval, de saus was perfect qua dikte en smaak, en dat vlees…het smolt op je tong als het al niet uit elkaar viel op weg daar naar toe. Ook dit was een flinke portie dus kon er een bak de diepvries in, ideaal voor een dag met weinig tijd om te koken.

Er staan nog genoeg andere recepten in dus laat die heerlijke herfst en winterdagen maar komen ik vermaak me nog wel verder met dit kookboek!
Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-cozy-cooking

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Francisca den Otter

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur