Lezersrecensie
Heerlijke gerechten voor het najaar en de winter
Mijn oog viel meteen op de aardappelpartjes, snel en easy stond er bij de bereiding, nou die gaan er hier altijd goed in, dus een nieuwe variant dan de versie die ik meestal maak staan wij wel voor open. In dit geval met sesamzaad en erbij harissa-aioli.
Toen ik de bereiding van de aioli las kreeg ik het even benauwd…denkende aan de mayonaise die ik recent maakte en die de volgende dag toch echt geschift bleek… Maar ik maakte me zorgen om niets, die aioli lukte prima en die was me toch lekker, beetje pittig (te pittig aldus dochter) maar zelfs manlief die niet van pittig houdt vond ‘m erg lekker!
De aardappelen die behalve met sesamzaad ook gekruid werden met oa zwart komijnzaad (= nigella zaad), paprikapoeder en citroen smaakten heerlijk! En dan dus lekker dippen in de aioli, top!
De kippastei, een slow food recept, want ja de knoflookbollen moesten eerst 45 minuten, na afkoelen moesten de teentjes uit de velletjes gedrukt worden en geprakt worden. Nou had ik dit nog nooit gedaan, maar wat een heerlijke plakkerige kliederboel is dat zeg!
Na deze kliederboel maakte ik de champignons schoon en sneed de kip in hapklare stukken. Alles was duidelijk te volgen in het recept, ik kwam geen gekke dingen tegen. Enkel het ingrediënt meel type 405, Google vertelde me dat dit een Duits meel is en dat ik het kon vervangen door patentbloem, nou dat heb ik wel in huis. De boel ging in een grote schaal, die werd afgedekt met een lap bladerdeeg wat besmeerd werd met losgeklopt ei. En toen was het wachten…
Gelukkig had ik van het overtollige bladerdeeg kaasstengels gemaakt dus kon de dochter die hongerig uit school thuis kwam alvast iets snacken. Het recept was voor 4 tot 6 porties, nou wij hebben er twee keer van gegeten en toen was er nog een beetje over voor een voorgerecht of lunch hapje. Dat heb ik dus in een bakje gedaan en aan mijn ouders gegeven met nog twee ragoutbakjes die ik in de kast had staan.
Tijdens dat de kip in de oven stond ging ik in de weer met de marinade van de boeuf bourguignon. Een schaal vol met vlees en wijn en kruiden. De volgende dag, dit was ook weer een slow food recept, ging ik na de lunch meteen aan de slag. Vlees droogdeppen, spek uitbakken, groente en ui bakken, fond inkoken, vlees aanbraden, fond erbij, later wijn erbij, de kruiden en de groenten. En toen was het wachten: drie uur in de oven. Na die drie uur moesten de aangebakken champignons en de aangebakken zilveruitjes (niet die van Kesbeke) of sjalotjes en het spek erbij en moesten we nog een half uur wachten. Inmiddels rook het hele huis zalig en konden we niet wachten om het te proeven.
Nou dit was subliem! Ik heb al eens eerder boeuf bourguignon gemaakt maar bij dat recept was de saus erg waterig en dun, nou dat was in dit geval absoluut niet het geval, de saus was perfect qua dikte en smaak, en dat vlees…het smolt op je tong als het al niet uit elkaar viel op weg daar naar toe. Ook dit was een flinke portie dus kon er een bak de diepvries in, ideaal voor een dag met weinig tijd om te koken.
Er staan nog genoeg andere recepten in dus laat die heerlijke herfst en winterdagen maar komen ik vermaak me nog wel verder met dit kookboek!
Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-cozy-cooking
Toen ik de bereiding van de aioli las kreeg ik het even benauwd…denkende aan de mayonaise die ik recent maakte en die de volgende dag toch echt geschift bleek… Maar ik maakte me zorgen om niets, die aioli lukte prima en die was me toch lekker, beetje pittig (te pittig aldus dochter) maar zelfs manlief die niet van pittig houdt vond ‘m erg lekker!
De aardappelen die behalve met sesamzaad ook gekruid werden met oa zwart komijnzaad (= nigella zaad), paprikapoeder en citroen smaakten heerlijk! En dan dus lekker dippen in de aioli, top!
De kippastei, een slow food recept, want ja de knoflookbollen moesten eerst 45 minuten, na afkoelen moesten de teentjes uit de velletjes gedrukt worden en geprakt worden. Nou had ik dit nog nooit gedaan, maar wat een heerlijke plakkerige kliederboel is dat zeg!
Na deze kliederboel maakte ik de champignons schoon en sneed de kip in hapklare stukken. Alles was duidelijk te volgen in het recept, ik kwam geen gekke dingen tegen. Enkel het ingrediënt meel type 405, Google vertelde me dat dit een Duits meel is en dat ik het kon vervangen door patentbloem, nou dat heb ik wel in huis. De boel ging in een grote schaal, die werd afgedekt met een lap bladerdeeg wat besmeerd werd met losgeklopt ei. En toen was het wachten…
Gelukkig had ik van het overtollige bladerdeeg kaasstengels gemaakt dus kon de dochter die hongerig uit school thuis kwam alvast iets snacken. Het recept was voor 4 tot 6 porties, nou wij hebben er twee keer van gegeten en toen was er nog een beetje over voor een voorgerecht of lunch hapje. Dat heb ik dus in een bakje gedaan en aan mijn ouders gegeven met nog twee ragoutbakjes die ik in de kast had staan.
Tijdens dat de kip in de oven stond ging ik in de weer met de marinade van de boeuf bourguignon. Een schaal vol met vlees en wijn en kruiden. De volgende dag, dit was ook weer een slow food recept, ging ik na de lunch meteen aan de slag. Vlees droogdeppen, spek uitbakken, groente en ui bakken, fond inkoken, vlees aanbraden, fond erbij, later wijn erbij, de kruiden en de groenten. En toen was het wachten: drie uur in de oven. Na die drie uur moesten de aangebakken champignons en de aangebakken zilveruitjes (niet die van Kesbeke) of sjalotjes en het spek erbij en moesten we nog een half uur wachten. Inmiddels rook het hele huis zalig en konden we niet wachten om het te proeven.
Nou dit was subliem! Ik heb al eens eerder boeuf bourguignon gemaakt maar bij dat recept was de saus erg waterig en dun, nou dat was in dit geval absoluut niet het geval, de saus was perfect qua dikte en smaak, en dat vlees…het smolt op je tong als het al niet uit elkaar viel op weg daar naar toe. Ook dit was een flinke portie dus kon er een bak de diepvries in, ideaal voor een dag met weinig tijd om te koken.
Er staan nog genoeg andere recepten in dus laat die heerlijke herfst en winterdagen maar komen ik vermaak me nog wel verder met dit kookboek!
Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-cozy-cooking
1
Reageer op deze recensie