Mooie coming of age YA debuut
In dit YA-debuut boek maken we kennis met Alec, we volgen hem in zijn laatste schooljaar op het VWO in een gemiddeld grote plaats ergens in Nederland. De naam van de school ‘Het Vreeswijk College’ is leuk gevonden, want soms vreest Alec wel of hij het gaat redden op school, het vijfde jaar deed hij namelijk twee keer, hij hoopt dit jaar te slagen.
Het boek is geschreven in de ik-vorm, je leeft daarom goed mee met de gevoelens en gedachten van Alec. Hij heeft een goede vriendin Laura, maar zij studeert inmiddels in Amsterdam, hij heeft haar nooit als potentieel relatie-materiaal gezien, ze is gewoon zijn beste maatje. In de klas heeft hij zijn beste vriend Thomas en ze mengen zich graag samen met wat andere klasgenoten.
De niet al te lange hoofdstukken worden voorafgegaan aan een stukje songtekst, onder elk stukje staat de naam en het liedje waar het uit komt, achterin is de hele lijst gedrukt en de auteur heeft op zijn spotify een playlist gemaakt. Tijdens het lezen heb ik deze playlist steeds als achtergrondmuziek aangehad en het was perfecte muziek. Overigens vraag ik me af of veel negentienjarigen al deze nummers kennen. Hierin komt dan toch duidelijk de achtergrond van de auteur, popjournalist, naar boven.
Je leeft door de hoofdstukken mee met de hoogte- en dieptepunten van dit laatste schooljaar, de feesten, vormen er zich stelletjes? Wordt er gekust? En natuurlijk de excursiereis, dit keer niet naar Rome maar naar Stockholm, toevallig is dat ook de plaats waar de nieuwe klasgenoot, Björn, gewoond heeft. Björn maakt iets los bij Alec wat hij zelf nog niet wist dat hij had. De gedachten van Alec, die veel denkt en zich soms ook dingen in het hoofd haalt, zijn prettig om te lezen. Soms wil je dat die niet ineens afgekapt worden maar je wil in zijn hoofd blijven zitten.
Het boek is opgedeeld in twee delen, het langere deel I is het grootste deel van het schooljaar, het kortere deel II is het deel vanaf en na het examen. Waarin ook zeker nog een verrassende wending van het verhaal zit.
Characters (Karakters)= 7 | Atmosphere (Setting)= 8 | Writing style (Schrijfstijl) = 8 | Plot (Plot) = 7 | Intrigue (Boeiend) = 8 | Logic (Geloofwaardig) = 7| Enjoyment (Leesplezier) = 9 |Score 7.71 = 4 sterren