Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De smaken van de Caraïben!

Francisca den Otter 05 november 2024
Zoals reeds in mijn inleiding geschreven het eerste recept dat ik maakte was de bananencake, geen ingewikkelde ingrediënten, nou ja op het amandelextract na dan, want overal vind je essence en geen extract, nu had ik wel vanille-extract in huis, een mooi klein flesje van Nielsen-Massey die bijna over datum was, en ik dacht beter maar die nemen dan essence.

De door mij gekochte bananen waren nog niet heel erg zwart toen ik ging bakken dus gebruikte ik een truc die ik vond door ze 10/15 minuten in de oven te leggen op 150 graden en ze op die manier zwart en dus rijp te krijgen. Ik volgde de stappen, las nog net op tijd dat er onder in de oven een schaaltje water gezet moest worden en dat de taart op het op een na laagste niveau in de oven gezet moest worden en toen was het wachten. Na zo’n 40 minuten checkte ik de gaarheid en besloot 'm nog zo'n 10 minuten extra te geven. Uit de oven dekte ik de cake af met een natte theedoek en zo vervoerde ik 'm naar ons huisje. De volgende dag sneed ik punten en praktisch iedereen vond de cake heerlijk.

Inmiddels heb ik de cake recent nog een keer gemaakt voor mijn dochter die met haar vriendje, zijn moeder en zijn zusje, plus een vriendinnetje van het zusje, een paar dagen naar een huisje op de Veluwe gingen. Ook zij vonden de cake allemaal erg lekker.

Het volgende gerecht dat ik maakte was de klassieke kipcurry. Een curry gaat er bij ons altijd wel in, met dien verstande dat het voor mijn proefkonijnen niet te pittig moet zijn. In dit recept moest 1 Scotch Bonnet-peper, die gebruikte ik ook, maar ik deed deze in een zakje voor losse thee zodat ik deze er gemakkelijk uit kon vissen. De pittigheid was gelukkig prima te doen en de curry ging schoon op.

De jerk-burgers hadden mijn aandacht getrokken en dus moest er eerst jerk-marinade gemaakt worden. Dit recept gaf aan dat er 100 gram Scotch Bonnet peper in moest, ik was bang dat dit wel erg pittig zou zijn ook al was het recept genoeg om 500 gram marinade te maken, een pepertje woog een kleine 15 gram, en ik besloot gewoon maar voor een pepertje te gaan.

Alle ingrediënten moesten in de keukenmachine, laat ik die nu net niet hebben, dus pakte ik mijn vertrouwde kleine hakkertje erbij en in delen maalde ik de boel tot een gladde consistentie.

Ik mengde de aangegeven hoeveelheid marinade en sojasaus door het gehakt en maakte daar drie mooie hamburgers van. De burger serveerde ik conform het recept met wat sla, tomaat en rode ui op een burgerbroodje. Manlief en ik vonden de burgers heerlijk, de puber gaf aan liever een Angus hamburger te hebben die we normaal vaak hebben.

Omdat ik natuurlijk een hele pot jerk-marinade had gemaakt moest er nog iets anders gemaakt worden met deze marinade. Dat werden de in de oven gebakken jerk-kippenpoten. Inmiddels hebben we die nu twee keer gegeten en beide keren waren ze erg lekker. Op de foto zien ze er zwart uit, dit is de marinade, maar die konden we er heel voorzichtig afschrapen, en zo het knapperige vel eten. De marinade moest namelijk ook onder het vel gesmeerd worden en op die manier was de kip lekker doortrokken van de jerk. Erbij aten we rijst zodat we een beetje van het restje van de met water aangelengde sojasaus erover heen konden scheppen.

Met zo'n grote pot marinade koos ik er ook nog voor om de jerk-zeebaars te maken. Bij dat recept stond dat het lekker was met citroen-chilimayonaise. Ik maakte de mayonaise niet zelf want daar had ik toch wat minder goede ervaringen mee, maar ik gebruikte een tube mayonaise (dit werd ook als optie aangegeven) en mengde de ingrediënten erdoor. Deze mayonaise vonden we erg lekker smaken zo met de slablaadjes en rijst bij de heerlijke jerk-zeebaars. De mayonaise is ook lekker bij friet bleek een paar dagen later.

Er staan nog een paar cakes in die ik wil maken en ook nog andere recepten met de jerk-marinade. Aangezien de pot nog niet leeg is komen die binnenkort zeker aan bod! De pot met marinade blijft 6 maanden goed, nou voor die tijd is die wel leeg denk ik zo!

Het boek bevat bij elk recept een foto en is verder rijkelijk geillustreerd met prachtige foto's van de Caraïben, je zou zo op vakantie willen naar Jamaica, de Dominicaanse Republiek of Antigua... Achterin tref je nog een uitgebreide woordenlijst van Caribische producten aan wat erg handig is.

Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-lekker-caribisch-koken





Reageer op deze recensie

Meer recensies van Francisca den Otter

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.