Lezersrecensie
Gerechten uit de Levant
Dit keer bladerde ik zelf het boek als eerste door en liet twee gerechten zien waarvan ik dacht dat mijn proefkonijnen ze wel lekker zouden vinden.
Het eerste gerecht was gehaktbrood met saffraanuien, sultana’s en pijnboompitten. Dit gerecht had veel ingrediënten, maar er waren maar een paar die ik nog niet in huis had: baharat, bulgur en graanaatappelmelasse. Die laatste had ik al wel eerder in huis gehad maar was inmiddels op. Het was niet moeilijk om te maken, het koste enkel wat tijd. En een tijdsindicatie was dus iets wat ik miste bovenaan de pagina. Natuurlijk al lezende werd het me duidelijk maar ik vind een klokje of een tijd bovenaan een pagina altijd wel heel erg handig.
Terwijl dit gerecht in de oven stond maakte ik de salade, een peterseliesalade met bulgur en granaatappelpitjes. De keuken was een waar bloedbad doordat ik iets te hard met een houten lepel op de granaatappel sloeg om de pitjes eruit te krijgen, haha! Ook denk ik dat mijn bossen munt en peterselie een stuk groter waren, en ik heb ze wellicht niet zo piepklein gesneden, als op de foto. Maar het was een prima bijgerecht bij het gehaktbrood.
Het gehaktbrood was alleen doordat er bulgur doorheen zit wat droger als dat wij gewend zijn van gehaktbrood, wellicht dat mijn keuze voor rundergehakt niet slim was. Het recept gaf aan lams-, runder- of varkensgehakt en ik kies dan meestal voor rund. Maar ja dat is ook altijd het minst vette gehakt. De proefkonijnen willen het helaas geen herkansing geven met een ander soort gehakt. Overigens was de hoeveelheid voor 4-6 porties en dat klopte zeker. Want ik kon een bakje vullen met een grote portie voor mijn ouders. Die vinden alles wat ik ze breng altijd fijn dus dat zal dit keer ook zo zijn.
Afgelopen zaterdag koos ik drie gerechten uit om te maken. Kurkuma-aardappelen met chilipeper, limoen en koriander. Dit was meer werk dan voorzien omdat de aardappels eerst in de schil gekookt werden en daarna van hun schil ontdaan moesten worden. Mijn aardappels waren duidelijk niet zo nieuw als het recept voorschreef want de schil ging er niet zo makkelijk af. Maar dat mocht de pret niet drukken want ze waren verrukkelijk!
Erbij maakte ik de brood-peterseliesalade met granaatappelmelasse en sumak. Ook nu was mijn bos peterselie weer te groot (noot aan mijzelf geen grote bossen meer gebruiken!). Maar de salade smaakte erg lekker, ook nog de dag erna en zelfs nog een dag later!
Hierbij aten we kip, uien en sumak met pitabrood. Volgens het boek zou dit 4 porties moeten zijn, nou 700 gram kip is erg veel moet ik zeggen dus op zondag hadden mijn puber en ik nog een royale lunch! Toen hebben we de pitabroodjes niet eerst gehalveerd zoals het recept voorschreef maar gewoon gevuld als ware het shoarmabroodjes. Dit beviel ons iets beter. Dit gerecht is zeker voor herhaling vatbaar, samen met de aardappeltjes of enkel met een salade.
Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-levant-van-mezze-tot-baklava
Het eerste gerecht was gehaktbrood met saffraanuien, sultana’s en pijnboompitten. Dit gerecht had veel ingrediënten, maar er waren maar een paar die ik nog niet in huis had: baharat, bulgur en graanaatappelmelasse. Die laatste had ik al wel eerder in huis gehad maar was inmiddels op. Het was niet moeilijk om te maken, het koste enkel wat tijd. En een tijdsindicatie was dus iets wat ik miste bovenaan de pagina. Natuurlijk al lezende werd het me duidelijk maar ik vind een klokje of een tijd bovenaan een pagina altijd wel heel erg handig.
Terwijl dit gerecht in de oven stond maakte ik de salade, een peterseliesalade met bulgur en granaatappelpitjes. De keuken was een waar bloedbad doordat ik iets te hard met een houten lepel op de granaatappel sloeg om de pitjes eruit te krijgen, haha! Ook denk ik dat mijn bossen munt en peterselie een stuk groter waren, en ik heb ze wellicht niet zo piepklein gesneden, als op de foto. Maar het was een prima bijgerecht bij het gehaktbrood.
Het gehaktbrood was alleen doordat er bulgur doorheen zit wat droger als dat wij gewend zijn van gehaktbrood, wellicht dat mijn keuze voor rundergehakt niet slim was. Het recept gaf aan lams-, runder- of varkensgehakt en ik kies dan meestal voor rund. Maar ja dat is ook altijd het minst vette gehakt. De proefkonijnen willen het helaas geen herkansing geven met een ander soort gehakt. Overigens was de hoeveelheid voor 4-6 porties en dat klopte zeker. Want ik kon een bakje vullen met een grote portie voor mijn ouders. Die vinden alles wat ik ze breng altijd fijn dus dat zal dit keer ook zo zijn.
Afgelopen zaterdag koos ik drie gerechten uit om te maken. Kurkuma-aardappelen met chilipeper, limoen en koriander. Dit was meer werk dan voorzien omdat de aardappels eerst in de schil gekookt werden en daarna van hun schil ontdaan moesten worden. Mijn aardappels waren duidelijk niet zo nieuw als het recept voorschreef want de schil ging er niet zo makkelijk af. Maar dat mocht de pret niet drukken want ze waren verrukkelijk!
Erbij maakte ik de brood-peterseliesalade met granaatappelmelasse en sumak. Ook nu was mijn bos peterselie weer te groot (noot aan mijzelf geen grote bossen meer gebruiken!). Maar de salade smaakte erg lekker, ook nog de dag erna en zelfs nog een dag later!
Hierbij aten we kip, uien en sumak met pitabrood. Volgens het boek zou dit 4 porties moeten zijn, nou 700 gram kip is erg veel moet ik zeggen dus op zondag hadden mijn puber en ik nog een royale lunch! Toen hebben we de pitabroodjes niet eerst gehalveerd zoals het recept voorschreef maar gewoon gevuld als ware het shoarmabroodjes. Dit beviel ons iets beter. Dit gerecht is zeker voor herhaling vatbaar, samen met de aardappeltjes of enkel met een salade.
Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-levant-van-mezze-tot-baklava
1
Reageer op deze recensie