Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

De Italiaanse keuken maar dan anders!

Francisca den Otter 05 november 2024
Zoals eerder geschreven ging ik er eens lekker voor zitten met dit boek, ik bladerde het boek eerst vluchtig door en daarna ging ik alles lezen, ja ook de meeste recepten las ik meteen. Daarna pakte ik post-its en ging ik plakken. Er waren veel recepten die een plakkertje kregen en er moest dus een keuze gemaakt worden wat ik als eerste ging maken.

Ik koos voor de panini con funghi, mozzarella e mortadella, oftewel een panini met champignons, mozzarella en mortadella. De ingrediënten waren makkelijk te krijgen en dus maakte ik deze lekkere lunch voor mijzelf en mijn dochter. De hoeveelheid mortadella, 75 gram voor twee panini’s, vond ik nogal veel, ik legde op beide broodjes al drie plakken en dat vonden we beiden meer dan genoeg. Wellicht dat een kleine ciabatta in Duitsland iets groter is dan een kleine ciabatta bij ons dat kan natuurlijk. Wellicht dat ik de volgende keer een grote ciabatta koop en deze in twee stukken snijd, in elk geval was dit een heerlijke luxe tosti!

In het hoofdstuk aperitivo met vrienden stond het recept aspgargi di pesto con prosciutto di parma, oftewel asperges met pesto en parmaham. Witte asperges kunnen mij gestolen worden, groene daarentegen vind ik erg lekker, dus dit recept was een must wat mij betreft. Pesto maak ik wel vaker dus dat was een kleine moeite om te maken, mijn plantje gaf 50gram basilicum in plaats van de benodigde 100gram dus ik halveerde de rest van de ingrediënten en maakte volgens het recept pesto. Overigens is mijn recept hetzelfde als dit recept. Omdat dit een aperitiefhapje betrof stond er dat ciabatta er lekker bij was. Aangezien ik als ik pesto maak altijd twee eetlepels apart houdt zodat ik pesto aardappelschijfjes kan maken, maakte ik dat er nu ook bij. De pesto ging schoon op, wat ook maar beter is want zelfgemaakte verste pesto is het lekkerste als je het meteen consumeert. In elk geval vonden wij het een heerlijke manier om groene asperges te eten dus dit gaat zeker vaker op het menu komen.

Een stoofgerecht was het volgende gerecht wat ik maakte, coda alla vaccinara, ossenstaartragout. Volgens het recept zou het vlees na 3-4 uur smoren makkelijk loskomen van de botten, nou zowel manlief als ik hebben met een mes het vlees er vanaf moeten snijden want loskomen deed het niet helaas. De saus, ragout, was wel erg smaakvol dus dit gerecht wil ik zeker nog eens maken maar dan met sukadelappen denk ik zo. In elk geval was het gerecht voor meer dan 4 porties dus ook mijn ouders kunnen binnenkort genieten van deze stoofschotel. Erbij aten we gekookte aardappelen wat prima was om het heerlijke en rijke vocht mee op te dippen.

Kip is iets wat wij graag eten dus de pollo alla romana, kip met paprika en tomaten, stond hier ook op het menu. Dit recept was voor 2 porties dus ik verdubbelde alle ingrediënten omdat we nu eenmaal met drie personen zijn. Ik heb wel vaker een gerecht met vier kipfilets en dan snijden we die we over hebben de volgende dag altijd in plakjes voor op brood. Dit was een zeer fotogeniek gerecht vond ik, de mooie dieporanje saus met erin een kipfilet en ernaast de reepjes paprika. We aten er ciabatta bij. We vonden het prima smaken maar de voorkeur van de proefkonijnen gaat uit naar een ander gerecht met kipfilet in saus met brood erbij wat ik regelmatig maak.

Spaghetti alla cabonara, spaghetti met ei en spek. Geen onbekend gerecht, zoiets hebben we wel vaker gegeten, maar dan altijd met complete eieren, nu met enkel eidooiers, en ook met room. Maar inmiddels weet ik van Genaro en Jamie Oliver dat room echt uit den boze is in een carbonara saus. Dit recept gebruikte pecorino, toen manlief die aan het raspen was voor me wisten we het beiden al, onze dochter zal dit niet echt op prijs stellen, die is groot fan van Parmezaanse kaas maar van pecorino moet ze niet zoveel hebben. Omdat er stond dat het voor 2 porties was, maar 300 gram spaghetti eten wij normaal met z’n drieën, dus ik dacht dan is het wellicht wel genoeg. Uiteindelijk hebben we het ook met z’n tweeën opgegeten, want dochter nam twee happen en zei er zit een bijzondere smaak aan die ik niet zo lekker vindt dus als je het niet erg vindt dan maak ik liever een tosti. Het is typisch iets uit Rome om pecorino te gebruiken en geen Parmezaanse kaas, dus dit recept gaat in de herhaling maar dan met onze favoriete kaas, en ook geen plakjes pancetta maar blokjes pancetta.

Ik heb nog veel meer tabjes dus er zal nog wel vaker uit het boek gekookt worden want de Italiaanse keuken is er eentje die wij alle drie wel kunnen waarderen.

Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-ti-amo-roma

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Francisca den Otter

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur