Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Boeken van Karin zijn altijd goed!

Francisca den Otter 05 november 2024
Al geruime tijd volg ik Karin Luiten op Facebook & Instagram, en ook bezoek ik regelmatig haar website naar aanleiding van een foto of post die ze plaatst. Een jaar of wat geleden maakte ze bekend dat ze haar boeken Zónder pakjes & zakjes 1 & Zónder pakjes & zakjes 2 samengevoegd had en dat dit uitgegeven werd onder de naam Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Omdat ik toen al regelmatig printjes van haar site had rondslingeren met recepten die ik gemaakt had en/of nog wilde maken leek het me een zinvolle aankoop. Ook al kook ik al jaren zonder pakjes en zakjes nieuwe ideeën voor leuke en smakelijke recepten met alledaagse producten zijn altijd welkom.

Ik heb dan ook geen spijt gehad van dat boek, de nasi die erin staat is onze favoriete nasi geworden en ook de cajun aardappeltjes staan hier regelmatig op het menu en zo zijn er nog een aantal recepten die ik vaker maak. Toen Karin dan ook foto’s deelde waaruit op te maken viel dat het volgende kookboek over wereldse gerechten zou gaan besloot ik dat ik dat wilde hebben. Ik bestelde het boek direct bij Karin zelf, (ze heeft overigens voor dit boek haar eigen uitgeverij opgericht!), ze deelde foto’s van de stapels boeken die ze in enveloppen had gedaan na signeren, dus ik wachtte met smart op de post.

Ze heeft het boek niet even simpel van een handtekening voorzien, nee van een leuke tekening van zichzelf met haar naam en in een tekstballon mijn naam, erg leuk gedaan!

Ik begon meteen enthousiast te bladeren in het boek en legde het fijne leeslintje bij de Zweedse gehaktballetjes. Die ik overigens nog niet gemaakt heb!

Ik knipte een velletje papier in reepjes en schoof het bij een aantal recepten die mij lekker leken, dit zelfde vroeg ik ook aan man en dochter om te doen en zo kwamen we op een leuke variatie aan recepten om te maken zodat ik een leuke recensie over het boek kon schrijven.

Als eerste maakte ik de Bief teriyaki. Daarbij stond dat het 1 uur (of meer) moest marineren. Aangezien het mijn kantoordag was gaf ik de man opdracht om de marinade te maken en het vlees erin te leggen. Hij had zijn taak zeer serieus genomen en na zijn lunch de marinade gemaakt en het vlees erin gelegd. Elk uur had hij het vlees omgedraaid vertelde hij en toen ik dus thuiskwam zag het er dan ook al lekker uit. Ik sneed de groentes en ging aan de slag. Nou dit recept mocht dan voor vier personen zijn wij wisten er met ons drieën wel raad mee! Het ging schoon op!

Daarna stond de yakitori op het menu, dit is een recept voor 8 stokjes, maar dan moet je wel lange stokjes hebben en die had ik niet, dus het werden een stuk of 12 kleine stokjes. Als maaltijd was het voor twee personen en wij waren die dag ook met z’n tweeën dus dat kwam mooi uit. Erbij kookte ik rijst en mixte ik wat fijngesneden komkommer door wat atjar tjampoer als groente. Ik ging voor de methode ovengrill en ooh wat rook het lekker in huis! Toen de dochter die avond laat thuis kwam kon ze dan ook nog ruiken dat we yakitori hadden gegeten.

Daarna stond de kip-tajine met citroen op het menu, dit was heel makkelijk en weinig werk, de langste tijd zat ‘m in het wachten tot de kip klaar was. De kip smaakte heerlijk en de lekkere saus werd opgedept door Turks brood wat we erbij aten. De vierde kippenpoot verdeelden we met z’n drieën dus ook dit gerecht ging schoon op.

De dochter wilde afgelopen week met haar vriendje thuis huiswerk maken, en omdat deze jongen niet bij ons in het dorp woont stelde ik voor dat hij kon blijven eten. Maar hij eet al vanaf dat hij een jaar of zeven is vegetarisch. De eerdere twee keren dat hij bleef eten had ik eigenlijk gewoon normaal gekookt maar voor hem een vegetarische variant gemaakt, een hamburger van de Vegetarische slager de eerste keer en de andere keer had ik zijn kwart van de pizza enkel belegd met tomatensaus, champignons en twee soorten kaas. Nu wilde ik een vegetarisch gerecht koken en dan zou de man, die absoluut niet zonder vlees kan, een worstje of iets dergelijks bij de maaltijd krijgen. Nou ook daarin voorzag dit kookboek! Er steken nu ook wat papiertjes in het boek met een V erop, daaruit mocht mijn dochter een keuze maken en dat bleek een prima keuze te zijn. Ik maakte namelijk de heerlijke Marokkaanse couscous. Ik gebruikte dus de tip in de kantlijn over als er vleeseters en vegetariërs aan tafel zitten en ook volgde ik de vegan tip door een aubergine toe te voegen en het gerecht te bestrooien met geroosterde amandelen. Dit gerecht viel bij iedereen in de smaak, het zag er ook zo aantrekkelijk uit op de grote schaal, er werd dan ook twee keer opgeschept. Toch had ik nog een restje over en dat at ik de volgende dag koud als lunch, dit smaakte toen nog steeds erg lekker.

Ook stond de nacho-ovenschotel nog op tafel. Ooit verzon ik zelf een vergelijkbaar recept en plaatste dat op SmulWeb maar die site bestaat helaas niet meer. Dus dit recept kwam dan ook als geroepen. Manlief is niet zo van de tex-mex maar wilde het wel een keer proberen. Het mag nog een keer op het menu komen maar dan wel zonder het groene pepertje want dat vonden man en dochter te pittig. Ook hier bleef wat over en dat at ik de volgende dag, even opgewarmd en met nog wat extra kaas erop, als lunch.

De recepten die ik gemaakt heb waren allemaal duidelijk, zoals altijd het geval is bij Karin haar recepten, en ook waren alle ingrediënten prima te krijgen bij de lokale supermarkt, of ik had ze al in huis. Want omdat ik altijd al zonder pakjes en zakjes kook bezit ik een royale voorraad kruiden en specerijen, want dat is wel handig om te hebben.

Verder is het voor kruiden altijd handig om naar de toko te gaan, die verkopen dit vaak in grotere hoeveelheden dan de supermarkt. Zolang je je kruiden droog en donker bewaard zijn die wel even houdbaar, mochten ze erg lang in je kast staan wordt de smaak gewoon minder sterk en voeg je er dus wat extra van toe. Bega alleen niet de fout die ik ooit maakte, mijn chilipoeder was na jaren op en dus kocht ik een nieuw klein potje, inmiddels was ik gewend om een theelepel te gebruiken voor een beetje pit, nou ik kan je zeggen dat een theelepel van het nieuwe potje voelde als een eetlepel chili bij elke hap!

Lees mijn blog voor foto's bij deze recensie: https://www.hebban.nl/spot/chicklovebooks/nieuws/kookboekrecensie-wereldgerechten-zonder-pakjes-zakjes

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Francisca den Otter

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!