Een brug naar het verleden
Soms kom je bij toeval een boek tegen, bijvoorbeeld op een rommelmarkt, in de kringloopwinkel of bij je moeder in de boekenkast. Zo vond ik Bruggenbouwers, het eerste deel van de trilogie De Grote Eeuw van de Zweedse schrijver Jan Guillou (Södertälje, 1944).
In dit meesterlijke epos beschrijft Guillou het leven van drie Noorse broers uit een eenvoudige vissersfamilie, die na een tragedie worden opgeleid tot ingenieurs in Duitsland. In dit eerste deel volgen we vooral twee van de broers: Lauritz, die in de ruige Noorse vlaktes aan de slag gaat als spoorwegingenieur, en Oscar, die naar de savannes van Oost-Afrika trekt. Het resultaat is een epische roman van zeldzame kwaliteit.
Het verhaal speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw en biedt een prachtig inzicht in de geschiedenis. Dit boek is een perfect voorbeeld van hoe geschiedenis in een roman geïntegreerd kan worden: de familiesaga van de broers raakt je echt, vooral door de indringende karakterbeschrijvingen.
Een van de sterkste punten is dat Guillou zijn personages niet belast met zijn eigen moraal, maar hen laat handelen naar de opvattingen en het wereldbeeld van hun tijd. Daarnaast heeft de auteur fenomenaal onderzoek gedaan, waardoor de grote gebeurtenissen uit die tijd meesterlijk zijn verweven in het verhaal.
Een ideaal boek om bij weg te kruipen tijdens de donkere dagen!
Een ideaal boek om bij weg te kruipen tijdens de donkere dagen!