Gewapend tegen de chaos
Onlangs won Michael Kaptein de prestigieuze 'Indie Award' voor zijn dystopische roman 'De schepping van Michael'. Maar is die prijs terecht?
Dystopische romans behoren tot mijn favoriete genre. 'The Stand' van Stephen King en 'The Handmaid's Tale' staan hoog op mijn lijstje. Vaak wordt dit genre gezien als sciencefiction, maar een goede dystopische roman zegt meer over de huidige wereld dan over de toekomst. Om dat bekwaam te kunnen verwoorden, moet je goed kunnen observeren, en dat is een kunst die Michael beheerst. Hij weet het menselijke denken en handelen goed weer te geven, waardoor de geschetste wereld, waarin vrijwel ieder mens als een standbeeld is stilgevallen, geloofwaardig overkomt.
In deze wereld zwerft Michael rond, alleen vergezeld door Sif, zijn hond, tot hij aansluiting vindt bij een groepje overlevenden. Wat mij persoonlijk aantrok, is dat ik de omgeving (de Rijn en de uiterwaarden, de binnenstad van Arnhem) ken en me er dus goed in kon inleven. Michael moet zich bij zijn bezoeken aan deze plaatsen goed hebben ingebeeld hoe dit alles eruit zou zien als de natuur haar gang zou gaan. De innerlijke wereld van Michael is goed beschreven; hij moet niet alleen de toekomst, maar ook zijn verleden onder ogen komen. Het verhaal is daardoor vooral introspectief.
Michael Kaptein laat zich niet makkelijk in een hokje stoppen. Dat had ik bij een eerdere prachtige novelle van hem, 'De schaduw van de piramide', al ervaren. Ook deze roman is filosofisch, dromerig, vervreemdend en beschouwend. Michael heeft een uitmuntende, verzorgde schrijfstijl en levendig taalgebruik. Achterin het boek las ik dat er geen redacteur aan te pas is gekomen, wat een geweldige prestatie is.
Een klein aandachtspuntje: het verhaal mist naar mijn oordeel een duidelijk afgebakende plot. Het verloopt in een rustig tempo, waardoor je als lezer soms op zoek bent naar een duidelijke leidraad. Je moet erop vertrouwen dat Michael je naar het eindpunt brengt, en daarin slaagt hij zeker. Het boek biedt een diepgaande zoektocht en is voor mij meer de innerlijke reis van Michael dan slechts de schepping van Michael.
Conclusie
De Indie Award voor dit boek vind ik zeker verdiend. Michael Kaptein deed alles zelf en is in die zin een ware onafhankelijke auteur. Voeg daarbij zijn prachtige schrijfstijl en een volstrekt uniek verhaal dat je laat nadenken over onze maatschappij en onze plaats in de wereld, en de overweging van de jury is duidelijk. Zeer het lezen waard!
Conclusie