Prelude tot Het Huis van de Draak: De Avonturen van Dunk en Ei

Frank Peters 05 januari 2025
HBO brengt dit jaar (2025) de serie ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ uit. Een goed moment om het boek waarop deze serie is gebaseerd te lezen, voordat de beelden van de serie mijn eigen fantasie overschaduwen.
Ridder van de Zeven Koninkrijken is een heerlijk boek met drie korte verhalen, waarin ik me kostelijk heb vermaakt. Het vertelt over de avonturen van een onwaarschijnlijk duo: de boomlange hagenridder Dunk (zijn hoofd zo dik als een muur) en zijn schildknaap Ei, een klein mager jongetje met een kaal hoofd. Ei speelt in zijn latere leven overigens een grote rol in de geschiedenis van de Zeven Koninkrijken.
Het boek is een prequel in het Game of Thrones- en Huis van de Draak-universum, maar veel toegankelijker geschreven. Het voelt een beetje als hoe ‘De Hobbit’ zich verhoudt tot ‘In de Ban van de Ring’. Toch is de hand van George R.R. Martin onmiskenbaar: hij weet de harde, rauwe mentaliteit van zijn wereld geloofwaardig tot leven te brengen.
Ridder van de Zeven Koninkrijken is een echt ridderverhaal met toernooien, valse edelen en nobele plattelandsbewoners, romantiek en geweld. Stiekem vond ik de verhalen over Dunk en Ei zelfs veel leuker dan de epische vertellingen rond Daemon, Jon Snow of Daenerys.
Een absolute meerwaarde van dit boek zijn de prachtige illustraties van Gary Gianni. Gianni, bekend van onder andere de Prins Valiant-strip, heeft het boek rijkelijk geïllustreerd. Dankzij zijn tekeningen en de toegankelijke schrijfstijl krijgt het boek bijna de sfeer van een sprookjesboek.
Of je nu bent afgeknapt op Game of Thrones, juist een fan bent, of voor het eerst wilt kennismaken met de wereld van Westeros: dit boek is een absolute aanrader!

Meer recensies van Frank Peters