Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Originele en overtuigende dystopische novelle

Frank van Dongen 20 december 2021 Auteur
De Groene Toren is niet een soort expliciete dystopische hel zoals Ayn Rand's Anthem of George Orwell's 1984, wat dat betreft heeft het meer de sfeer van Brave New World van Aldous Huxley. Het dystopische karakter ligt er in De Groene Toren niet meteen dik bovenop. De wereld van De Groene Toren is technologisch verder geavanceerd dan in de bovengenoemde romans, maar het bestaan lijkt juist veel meer op dan van de huidige internet-samenleving. Het leven van de hoofdpersoon Georg, zijn gedachtewereld, zijn gesprekken met vrienden en zijn dagelijks-gewone bezigheden zijn daardoor heel toegankelijk. Vanaf de eerste bladzijde leef je als vanzelf mee in het leven van Georg. Je ziet helder voor ogen wat hij doet, je hoort hem praten, je denkt met hem mee. Er is in dit verhaal geen directe dreiging van geweld, marteling of repressie. Maar toch voel je gaandeweg het verhaal een steeds sterkere dreiging van ‘het systeem’ dat overal achter en onder zit, als een onzichtbare straling, onverschillig maar dodelijk voor de menselijke individualiteit. In die zin, in de onontkoombaarheid van een naderend einde en de beklemmende machteloosheid van het individu tegen het ongrijpbare maar allesbepalende systeem, maar ook in de sfeer en toon, doet het verhaal me denken aan Kafka’s Het Proces. De geest-bedwingende technologie doet in sommige aspecten denken aan de film The Matrix. Het einde van het verhaal is echter heel anders, en on-dystopisch verrassend.

De metaforische grondgedachte van de dystopische maatschappij van De Groene Toren is tegelijk eenvoudig en oorspronkelijk. Ik ben het niet eerder zo tegengekomen in de toekomstliteratuur. Het is geen corrupte politieke partij, repressieve ideologie, fundamentalistische religie of megalomane dictator die het menselijke leven zoals wij dat kennen onmogelijk maakt. Het is zelfs niet de slechtheid van de mens. Het is een tot de uiterste consequenties opgedreven realtime geautomatiseerde democratie die de vrijheid en variëteit van het authentieke menselijke leven de nek omdraait. Een metafoor of waarschuwing voor de negatieve effecten van de globale internet en social media-maatschappij?

De Groene Toren is anders dan andere dystopische romans en novelles die ik heb gelezen, subtieler en realistischer dan zo veel boeken en films in dit genre zo makkelijk ‘over the top’ tillen. Met rustige en heldere taal en met veelzeggende details word je als vanzelfsprekend meegenomen in het verhaal, maar er komen ook een aantal bloedstollende versnellingen en verassingen voor in het verhaal, en dan is het boek opeens een page-turner. De eenvoud van het verhaal en het perspectief dat volledig bij de hoofdpersoon ligt, dragen bij aan de overtuigingskracht van het boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Frank van Dongen

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur