Gekortwiekt

Frans Moberts 20 maart 2024
“‘Wat zijn ze mooi, hè,’ verzuchtte zij toen de kerel nabij was. ‘Hoe oud kunnen ze worden?’
‘Ouder dan de mens, juffrouw. Die rood-met-blauwe daar zal rond de tachtig jaar zijn. Dankzij de gevangenschap, hè, want in vrijheid leven ze natuurlijk korter.’
‘Tachtig jaar,’ zei Willem, ‘stel je voor. En zo braaf als ze daarboven elke dag hun beurt afwachten.’
‘Ja, zij moeten hier wel erg tevreden zijn,’ zei Anna.
‘Denkt u?’
‘Natuurlijk, anders vlogen zij wel weg.’
‘Vliegen, juffrouw?’ De man moest lachen. ‘Nee, daar is geen sprake van. Als de mormels konden vliegen waren zij allang vertrokken. Om dat te voorkomen worden ze gekortwiekt.’

Ook Anna voelt zich gekortwiekt. Door haar vader, Jonas Jan Witsen die zijn naam en status hoog wil houden en door haar zus Cobi. Haar broer Willem mag echter vrijuit zijn vleugels uitslaan, hem wordt niets in de weg gelegd. Aan het eind van de negentiende eeuw is dat de normaalste zaak van de wereld.
Willem woont in Amsterdam, in de hoop zich daar als schilder te bekwamen. Tot zijn vrienden behoren ondermeer, de later als De Tachtigers bekend geworden, Van Eeden, Kloos en Verwey. Berooid als die zijn teren ze op Willem’s zak, die zelf op zijn beurt ruim van geld wordt voorzien door zijn vader. Tijdens hun talloze nachtelijke braspartijen dromen zij vrijuit van een glansrijke toekomst als schrijver en schilder.
Ook Anna heeft een grote, heimelijke droom, zij wil zingen. Maar iedere keer dat zij in Amsterdam haar broer Willem of haar zangleraar Julius Röntgen wil opzoeken kan dat alleen onder begeleiding van haar vrijgevochten tante, Thea Taats. Die hoeft, wat een uitzondering is in die tijd, aan niemand verantwoording af te leggen van haar doen en laten, haar inzet voor de vrouwenbeweging en voor de allerarmsten.

Anna heeft zoveel talent dat ze zelfs wordt aangenomen op het onlangs opgerichte Amsterdamse conservatorium. Als ze dat vol trots thuis vertelt krijgt ze echter de volgende reactie van haar vader.
“‘Dus vanaf maandag,’ overpeinsde Jonas Jan, ‘kan ik iedereen zeggen dat ik een dochter heb die aan het conservatorium studeert?’
Maar hoewel hij volgens Anna “‘mij juist alles [hebt] aangereikt! Alles: muziek, theater, schilderkunst. Door ons van kleins af aan mee te nemen, ons allemaal -Cobi, Wim, is het niet waar? U stond erop dat wij nooit mochten vergeten dat de werkelijkheid niet het hele verhaal is, dat het leven zoveel rijker is dan alledag. Zolang ik mij herinner hebt u ons dat voorgehouden, juist u hebt ons het belang van alle kunsten bijgebracht, alle schoonheid die daarin schuilt, in de kracht van eigen creativiteit.’” Het conservatorium, daar zal echter geen sprake van zijn. Hij is zeker trots wanneer Anna zingt “‘Op huisconcerten zeker ja, dan ben ik trots op jou, in vriendenkring. Maar toch niet tegen betaling als een hoer voor iedereen te kijk,’” Met die reactie van haar vader vervliegt Anna’s grote droom.

Bij een van de latere bezoeken aan haar broer Willem maakt Anna kennis met Blanche, een zangeres uit het café-chantant. Die laat haar zien dat er ook een andere manier is waarop je kan zingen, niet ingetogen, zoals door vriendinnen die wel naar het conservatorium mochten, maar vol passie en met veel plezier.

Uit eindelijk krijgt Anna het voor elkaar om in het openbaar op te mogen treden. Onder het publiek bevinden zich ook haar vader en Cobi, zij zitten zelfs vooraan. Na het eerste lied “blikt Anna als vanzelf naar de eerste rij. Ziet haar vader zitten, snikkend. Hij heeft zijn zakdoek in de hand, bet, maar de tranen blijven komen…Het is om háár, om de muziek; die heeft de oude man van slag gebracht, en iets op gang, misschien wel weer een herinnering aan haar moeder, iets wat hij niet meer stuiten kon.”

De roman eindigt zoals hij ook begon, Anna die over de bevroren vijver loopt.

Arthur Japin heeft op zijn geheel eigen wijze in ‘Wat stilte wil’ een inkijkje gegeven in een periode uit de vaderlandse geschiedenis.

Meer recensies van Frans Moberts

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur