De Romeinen dichtbij

Recent werden de drie boeken over Cicero van Robert Harris - 'Imperium', 'Lustrum', en 'Dictator' - gebundeld in één uitgave: De Cicero Trilogie.
De redevoeringen van Cicero tegen Catilina, vormen al eeuwen een inspiratie voor politici die in hun eigen handelingen paralellen trekken met deze historische redevoeringen. Omdat die redevoeringen deel uitmaken van een project van onze literaire kring leek het een goed idee om het boek van Harris te lezen.
Het bleek inderdaad een goed idee. De drie boeken van Robert Harris geven een fantastisch beeld van het politieke leven in Rome in de laatste eeuw voor Christus. Maar in deze boeken niet op de droge toon van een wetenschappelijke verhandeling, maar als een spannende literaire thriller.
Ik ben zeker geen classicus, dus was nauwelijks op de hoogte van de ingewikkelde en gewelddadige politiek uit die tijd, maar die kennis is door dit boek zeer sterk uitgebreid. Na lezing heb je plotseling veel begrip voor de moeilijkheden van die tijd, tevens ga je zo meeleven met de hoofdpersonen dat het boek een echte pageturner wordt.
Robert Harris liet al vaker zijn schrijftalent zien, zoals in het boek 'De officier' dat de Dreyfuss affaire heel dichtbij brengt, maar voor mijn gevoel overtreft hij zichzelf met zijn drie boeken over Cicero.
Niet alleen heb ik het gevoel dat mijn kennis over de oudheid door de boeken sterk is toegenomen, ook prijs ik me gelukkig dat ik in deze tijd leef, met Corona en al, want in de jaren voor Christus was je in Rome je leven niet zeker. Dat gold niet alleen als je politicus of jurist was zoals Cicero, maar ook als gewone burger.
Heb je zin in een lekker dik boek in deze tijd waar veel leuke zaken zijn weggevallen, lees dan dit boek.
Van harte aanbevolen.

Meer recensies van Frans van Tilburg