Niet aanbevolen

Frans van Tilburg 14 februari 2021
De verhalenverteller Stephen King, vrij prominent en regelmatig genoemd in dit nieuwe boek van Marieke Lucas Rijneveld, schreef ooit: "Sommige schrijvers schrijven boeken voor hun eigen plezier anderen schrijven voor het plezier van hun lezers.
'Mijn lieve gunsteling' behoort duidelijk tot de eerste categorie. Kennelijk moest de auteur dit verhaal kwijt uit haar systeem. Ik hoop dat dit ook gelukt is, want van een talentvolle schrijver als Rijneveld verwacht ik nog veel prachtig werk.
Mijn lieve gunsteling schaar ik daar niet onder. Zij vertelt dit verhaal vanuit het standpunt van de veearts die een zeer ongepaste lichamelijk liefde opvat voor een opgroeiend meisje dat bovendien ook nog eens twijfelt aan haar eigen gender. Niet een echt makkelijk onderwerp dus. Helaas bestaan de ontboezemingen van de veearts uit een eindeloze monoloog, van ellenlange zinnen. Sommige zinnen bijna zolang als het hele hoofdstuk.
Als lezer weet je natuurlijk dat de schrijfster die zich in het hoofd van die veearts nestelt heel dicht bij het onderwerp van de 'liefde' van de veearts staat. dat geeft het hele boek een heel dubbel karakter, waarbij ik me als lezer zeer ongemakkelijk voelde. Zo ongemakkelijk zelfs dat ik dit boek aan niemand zal aanraden om te lezen, ondanks de onmiskenbare literaire kwaliteit.
Ik hoop dat het schrijven van dit boek therapeutisch heeft gewerkt voor Marieke Lucas Rijnveld. Ik zal, als ik het mag beleven, haar volgende boek dan zeker ook een kans geven.
Gezien andere recensies op Hebban van dit boek ben je of een fan van dit boek, of je vindt het helemaal niets. Ik zit daar iets tussenin, maar achteraf had ik het boek liever niet gelezen, want vrolijk wordt je er niet van.

Meer recensies van Frans van Tilburg