De neus
Zou je met zo’n neus alle problemen oplossen? De neus van Nina Fleurie, bedoel ik. Hoofdpersoon in Het Bloemenmeisje van Anya Niewierra. Nina ruikt alles—én weet wat het betekent.
Na De Camino en Het Dossier begon ik gretig aan dit boek, waarin Nina geuren een plek geeft. Wat ik meteen waardeerde: voorin staat een lijst met personages. Handig als je even de draad kwijt bent.
Zoals bij elk boek is het begin even doorzetten, maar zodra het verhaal op gang komt, leest het als een trein—tot iemand iets opbiecht en je door de vele namen het overzicht verliest. Dan is zo’n namenlijst geen luxe, maar pure noodzaak.
Over de inhoud verklap ik niets, maar richting het slot schiet de vaart er weer in, tot je als lezer bijna buiten adem raakt. Fascinerend blijft hoe de politie decennialang in het duister tast, terwijl de hoofdpersoon binnen een week het mysterie ontrafelt. Ongeloofwaardig? Misschien. Maar eerlijk is eerlijk: het boek zit vernuftig in elkaar en de beeldende schrijfstijl dwingt bewondering af.
En Nina? Die is een échte speurneus.
En Nina? Die is een échte speurneus.