FELLE AANKLACHT TEGEN CIRKELREDENERING IN DE ZORG
Michelle van Tongerloo over de zorg en de vicieuze cirkel van de overheid: ‘Als we aantonen dat iets volgens de wet mag, vragen ze wat het kost. Als we laten zien dat het goedkoop is, vragen ze of het gezin het wel kan. Als we bewijzen dat het gezin het kan, vragen ze of het van de wet mag. En als we dan aantonen dat het van de wet mag, begint de vraag over de kosten weer van voren af aan.’
Van Tongerloo, huisarts in Rotterdam-Zuid en straatarts bij de Pauluskerk, kan het wel van de daken schreeuwen: wacht niet op de overheid of de politiek, neem het heft in eigen hand en handel zelf. Met dat uitgangspunt schreef ze het boek 'Komt een land bij de dokter,' een felle aanklacht tegen het woud van wetten en regels. Goed bedoeld, maar in de praktijk verlammend—vooral voor ongedocumenteerden, arbeidsmigranten en verslaafden.
"Iets met hokjes en vakjes."
"Ambtenaren zijn ineens weg."
"Je wordt behandeld als een cijfertje."
"De patiënt speelt geen hoofdrol in ons zorgsysteem."
"Zorgmedewerkers zijn 40% van hun tijd kwijt aan administratie."
Zomaar wat citaten uit het boek, en de lijst kan moeiteloos worden uitgebreid. Van Tongerloo is het zat. Als arts nam ze zelf het initiatief. Ze richtte een hulpverlenende stichting op, kijkt naar initiatieven als Team Toekomst, De Verbindingskamer en het Instituut voor Publieke Waarden, en deed inspiratie op bij zorgcoöperatie Austerlitz Zorgt.
Toch bleef bij het lezen van 'Komt een land bij de dokter' één vraag knagen: waar blijft het weerwoord van zorgverleners en politici? Of reageerden zij alleen met ‘geen commentaar’?
Toch laat dit boek je niet los. Er is werk aan de winkel.
"Iets met hokjes en vakjes."
"Ambtenaren zijn ineens weg."
"Je wordt behandeld als een cijfertje."
"De patiënt speelt geen hoofdrol in ons zorgsysteem."
"Zorgmedewerkers zijn 40% van hun tijd kwijt aan administratie."
Toch laat dit boek je niet los. Er is werk aan de winkel.