Spannend, triest en boos makend, een aanrader!
Al op de eerste pagina weet ik dat ik dit boek met plezier zal lezen. Plezier is wellicht niet het goede woord, want het boek gaat niet alleen over gewone menselijk zaken als liefde, angst, jaloezie, verraad en wraak. En ook niet alleen over gewone ingrediënten van een spannend boek, zoals geheime diensten, spionnen , safehouses en ontvoeringen. Nee, het gaat ook over verschrikkingen die enkele decennia geleden werkelijk plaatsvonden; het gaat over terrorisme, oorlogsgeweld, gifgas en volkerenmoord. En over intoleranties die heel wat verder gaat dan afkeuren of verbieden: je kop eraf als je je niet naar onze normen schikt. En over vrouwen die daar meer nog dan mannen door werden - en worden - getroffen.
Overigens komt het kwaad in De wraakzuchtige spion niet van één kant. Ook over giftige praktijken van de Amerikanen waarvan de Iraanse bevolking slachtoffer werd, doet Neurink een boekje open.
Het zijn verschrikkingen waar Judit Neurink alles van weet; als journalist bracht ze veel tijd in Iran en Irak door en ze berichtte in Nederlandse media over de ontwikkelingen daar, ook in de jaren rondom van de val van Saddam Hoessein , de tijd waarin deze roman zich afspeelt.
Ondanks alle verschrikkingen die Neurink beschrijft, las ik De wraakzuchtige spion behalve met grote interesse als gezegd ook met veel genoegen. Het leesplezier zit hem in hoe Neurink vertelt. Spannend. Korte zinnen, helder en vol vaart. Ook het verhaal zelf heeft veel vaart. Het gaat over een Nederlandse journaliste Anna die - net als Neurink dus zelf heeft gedaan - verslag uitbrengt over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Privé is sprake van een oude en een nieuwe liefde. Beide mannen komen uit de regio waar Anna werkt. Een ontvoering speelt een grote rol en er zijn vele goed verborgen (familie)geheimen.
Een enkele keer zou ik misschien iets langer willen stilstaan bij iets om bepaalde beweegredenen nog dieper te kunnen doorgronden, maar dat zou ten koste van de vaart en het ritme gaan.
Neurink schrijf beeldend, je ziet het voor je zoals uit het volgende simpele voorbeeld blijkt.
"We keken hem na terwijl hij zijn moskeetje binnenliep, bij de deur uit zijn schoenen stappend. Hij keek niet om."
De wraakzuchtige spion is een even spannend als triest en boos makend verhaal, dat gelukkig ook over de kracht van liefde gaat. Als je wilt weten in wat voor wereld je leeft en iets meer wilt begrijpen van de -voor mij in elk geval - ingewikkelde en verwarrende geschiedenis van het Midden-Oosten, is het lezen van dit boek zeker een aanrader