Letterlijk de klos: Een verhaal over liefde, vriendschap maar zeker ook over keuzes maken
Maria besluit New York te verlaten en terug te gaan naar Den Haag als ze haar relatie beëindigt. Ze solliciteert bij de boekhandel Jules & Jim waar haar vriendin Ellen ook werkt. Om toch ook nog wat met haar journalistieke kant te doen besluit ze columns te schrijven in het blad Vera over wat ze meemaakt in de boekhandel. Kan dit beide wel samen? Jules en Jim zijn broers maar beide zijn heel verschillend verschillend. Jules, een zeer aantrekkelijke man en Jim, een man met een gouden hart die verliefd is op Maria. Jules zorgt ervoor dat Maria’s hart sneller gaat kloppen en Jim is meer voor de vriendschap. Wie verovert uiteindelijk het hart van Maria?
Wat een ontzettend vlotte schrijfstijl heeft Renée Olsthoorn. Hierdoor leest het boek heerlijk weg en heb je moeite om het verhaal weg te leggen. Het verhaal wordt geschreven vanuit 2 personages Maria en Jim. Je leert dan ook beide personages goed kennen en voelt ook de groei die ze doormaken. Bij Jim voel je echt de onzekerheid en de jaloezie tijdens het leven. Maria voel je groeien in het liefdesproces en in het maken van keuzes. Wat ook zo mooi beschreven is, is het moment van nee zeggen, de keuze tussen verstand en wat Maria op dat moment voelt. De liefde van en voor boeken spat ervan af ook door de columns in Vera en een boekhandel is dan ook echt de ideale plek. Het einde van het boek is zo heerlijk en de weg ernaartoe is vol hobbels en onverwachte wendingen. Hoewel ik eigenlijk wel doorhad wie met wie zou eindigen was het juist door deze onverwachte wendingen dat ik het boek niet weg kon leggen. De situaties en de plekken worden zo beschreven dat je het helemaal voor je ziet. Het verhaal heb ik gelezen met een lach en op het moment dat Maria’s moeder in het ziekenhuis belandt ook met een traan. Het leven is een geschenk is waar je zorgvuldig en niet achteloos mee om moet gaan is dan ook heel erg doeltreffend in deze scène. Dat de titel ook letterlijk in het boek verwerkt is, is ook erg leuk.
Een verhaal over liefde, vriendschap maar zeker ook over keuzes maken waar ik zeer van heb genoten. Het boek krijgt van mij dan ook ⭐️⭐️⭐️⭐️
Deze zin vind ik erg mooi want net alleen op Maria van toepassing, maar juist voor iedereen die het even niet meer ziet zitten na bijvoorbeeld een ontslag of relatiebreuk. Kop op Maria, als de ene deur dichtgaat gaat er ergens anders een venster open. Een nieuwe lente, een nieuw geluid , een nieuwe horizon biedt nieuwe kansen etc…..
Bij het boek hoort ook een playlist die je op Spotify kan beluisteren.
Bij het boek hoort ook een playlist die je op Spotify kan beluisteren.