Hebban recensie

Arlidge neemt de verkeerde afslag

Gea Kuipers 22 december 2022 Hebban Recensent

Terwijl haar man niet thuis is en haar dochtertje ligt te slapen, wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Een paar dagen later ondergaat een tienerjongen hetzelfde lot als hij alleen thuis is. Behalve dat de moorden met hetzelfde wapen zijn gepleegd, lijkt er geen enkel verband tussen de slachtoffers te bestaan. Inspecteur Helen Grace en haar team storten zich op de zaak, al ligt de focus regelmatig bij iets anders. Zo weet Grace dat haar meest recente aartsvijand nog vrij rondloopt en het op haar voorzien heeft. En brigadier Charlie Brooks wordt in beslag genomen door haar privéleven. Als Grace betrokken raakt bij een tragedie komen de verhoudingen en de zoektocht naar de moordenaar onder druk te staan.

'Arlidge valt met de brute moord op een jonge moeder meteen met de deur in huis qua spanning.' – Recensent Gea

Kom eens gauw is het elfde deel in de 'Helen Grace'-serie van M.J. Arlidge (1974). Het lijkt alsof deze Engelse auteur zichzelf een quotum heeft opgelegd, want het eerste deel van de serie zag pas in 2014 het levenslicht. In die acht jaar schreef hij ook nog twee standalone-thrillers en een tweetal bonusverhalen rond Helen Grace. Arlidge studeerde Engelse literatuur en werkte als scriptschrijver voor hij fulltime schrijver werd. Harmien Robroch tekende voor de Nederlandse vertaling van Kom eens gauw.

Arlidge valt met de brute moord op een jonge moeder meteen met de deur in huis qua spanning. Hij weet dat met name door de vele perspectiefwisselingen een tijdje vast te houden. Want naast de gebruikelijke blikken op Grace, Brooks en de altijd aanwezige journalist Emilia Garanita, kiest de auteur er deze keer opvallend vaak voor om zich te richten op de gezinsleden van de slachtoffers alsook op die van de moordenaar. Een mix van oude en nieuwe personages en een vat vol uiteenlopende emoties vormen het skelet van het verhaal. Pas na enige tijd ontdekt de lezer dat er niet al te veel vlees aan de botten zit. Dat laatste zit hem vooral in de bekende personages, waarin bijna geen ontwikkeling meer zit. Grace lijkt nauwelijks in staat om fysiek of emotioneel te vechten tegen de bedreigingen van haar vijand uit Niemand zeggen. Brooks blijkt dit keer meer de rol van vrouw en moeder te hebben dan die van brigadier. Het is Garanita die zich ontwikkelt, maar de vraag is of die wending positief uitpakt voor een eventueel vervolg op de serie.

Dit boek wordt vooral gedragen door de nieuwe personages, die indirect slachtoffer zijn van een sluwe moordenaar. Zelfs door inzicht te krijgen in hun levens blijft het lang onduidelijk waarom nou net hun gezinsleden werden vermoord. Dat maakt nieuwsgierig om door te lezen. De weggezakte spanning komt met enige regelmaat weer naar de oppervlakte wanneer het verhaal vanuit het daderperspectief wordt verteld en hij een nieuw slachtoffer uitkiest. Vanaf het moment dat Grace geschorst thuiszit, komt er meer vaart in het verhaal. De ontknoping is dan niet zozeer meer verrassend, maar brengt wel weer de nodige actie en spanning met zich mee, al komt het niet allemaal realistisch over. De onderliggende verhaallijnen worden netjes afgewerkt, zodat er geen losse eindjes overblijven. Zou dit dan toch het laatste deel van de serie zijn?

Met Kom eens gauw laat Arlidge zich niet van zijn beste kant zien als thrillerschrijver. Het lijkt erop alsof de ontwikkeling stagneert gezien de wegen die hij kiest voor zijn oude, vertrouwde personages. Door de nieuwe introducés is het echter toch een aardig boek om te lezen.

Meer recensies van Gea Kuipers

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!