Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Mooie thema's, maar geen thriller

Gea Kuipers 21 november 2024 Hebban Team

Op oudejaarsavond worstelt rechercheur Tomas Wolf niet alleen met de trauma's die hij in Bosnië heeft opgelopen, ook het vroegtijdig terug willen van zijn kinderen naar hun moeder laat z'n sporen bij hem na. Een telefoontje direct na middernacht brengt hem naar een bordeel in Stockholm waar een man is vermoord, de weinige getuigen hebben alleen een naakte vrouw zien vluchten. Vera Berg, journalist bij Aftonbladet, staat achter het politielint om verslag te doen van de moord. Zij kent Tomas. Hij heeft een half jaar geleden haar leven gered, maar haar wantrouwen richting hem is niet veranderd. Beiden gaan op onderzoek uit naar de moordenaar en als er opnieuw een moord plaatsvindt kruisen hun paden elkaar regelmatig.

'De feiten maken het verhaal interessant, maar tillen het geheel niet naar een hoger niveau.' – recensent Gea

De Zweedse auteurs Pascal Engman en Johannes Selåker bundelen hun schrijftalenten in de 'Schaduwland'-serie, waarvan In memoriam, het eerste deel, in 2023 uitkwam. Zondeval, door Madeleine Kiers naar het Nederlands vertaald, volgt opnieuw de werk- en privébesognes van Tomas Wolf en Vera Berg. Engman (1968) is bij het grote publiek vooral bekend door zijn thrillerserie rond Vanessa Frank. Hij is journalist en werkte onder andere voor Expressen. Selåker is eveneens journalist, hij was nieuws- en hoofdredacteur bij een aantal grote kranten. Zijn solodebuut bleef beperkt tot Zweden. Pas door zijn samenwerking met Engman werd hij als auteur bekend buiten de grenzen van zijn vaderland.

Het verhaal speelt zich af in de eerste dagen van 1995. Een tijdsperiode waarin moderne technologieën, als mobiele telefonie en internet, in hun kinderschoenen staan. Dat tijdsbeeld weten de auteurs goed over te brengen. Daarnaast is het net drie maanden geleden dat de ramp met de Estonia plaatsvond, een ramp waarbij 852 mensen het leven lieten, waarvan 501 inwoners van Zweden. Deze ramp en de impact die hij had, worden door de twee schrijvers gebruikt bij het moordonderzoek van Tomas. De feiten maken het verhaal interessant, maar tillen het geheel niet naar een hoger niveau. Dat komt vooral door de schrijfwijze en de verhaallijnen. De eerste maakt dat de lezer rustig achterover kan leunen, want hij is eenvoudig en zonder diepere betekenis. Bovendien wordt, behalve wie de moordenaar is, alles uit de doeken gedaan door Engman en Selåker, regelmatig met herhaling. Er zijn tevens veel verwijzingen naar In memoriam, waardoor dit deel prima als standalone te lezen is.

De verhaallijnen hebben vooral met de moorden te maken, waarbij diverse perspectieven worden gebruikt. Die van Tomas en Vera komen het vaakst aan bod. Tomas, die opnieuw samenwerkt met Lars Johansson, alias Zingo, komt moeizaam op gang in het onderzoek, dat hem onder andere naar de Weg der Schaamte brengt. Het is een beruchte tippelzone in Tsjechië, waar hij meer over de naakte, nog steeds voortvluchtige, vrouw hoopt te ontdekken. Als lezer leer je Tomas iets beter kennen, al is zijn karakterontwikkeling minimaal. Datzelfde geldt voor Vera, wiens privéleven een behoorlijke invloed krijgt op haar journalistieke loopbaan.

Een mooi uitgewerkt perspectief is die van de naakte vrouw. Haar verhaallijn brengt vooral thema's als vrouwenmishandeling en -uitbuiting, man-vrouwverhoudingen en machtsmisbruik in beeld. Zet daarnaast de trauma's van Tomas en de mannencultuur binnen de journalistiek, en er zou een geweldige thriller uit kunnen voortvloeien. Helaas is dit laatste niet het geval. De auteurs lijken te verzanden in alles wat ze voor het voetlicht willen brengen. Hierdoor vergeten ze spanning aan te brengen en voelt het verhaal bij vlagen langdradig aan. Bij de ontknoping komt het ook niet tot een hoog spanningsniveau, bovendien worden een paar zaken hier wel snel aan elkaar geknoopt om geen losse eindjes te creëren.

Zondeval is absoluut geen slecht boek, maar het ontbeert wel veel van de belangrijke spannende elementen om het als thriller te kunnen wegzetten. Qua thema's zetten Engman en Selåker de tijdgeest zeer goed neer.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een genummerd boek' en 'Lees een jong boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gea Kuipers

Gesponsord

Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie. Een nieuw spraakmakend boek van Frank Krake. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.