Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Overdosis aan zware thema’s

Gea Smits 16 september 2021

De 83-jarige Margot hing half in de afvalbak van het ziekenhuis en graaide er stiekem een envelop uit, toen ze de 17-jarige Lenni voor het eerst ontmoette. Lenni is opgenomen in het ziekenhuis op de afdeling palliatieve zorg. Ze vindt geen aansluiting bij haar leeftijdgenoten die nog een heel leven voor zich hebben. Ze vraagt of ze zich mag aansluiten bij een groepje ouderen in het nieuwe knutsellokaal, en daar ontmoet ze opnieuw Margot, die ook is opgenomen in het ziekenhuis. Ze hebben een klik. Omdat ze samen honderd jaar zijn, besluiten ze honderd schilderijen van hun leven te maken. Waarom?

‘We willen dat de mensen ons kennen, ons verhaal kennen, dat ze weten wie we zijn en wie we zullen worden. En als we er niet meer zijn, dat ze weten wie we waren.’

Aan de hand van de schilderijtjes die ze maken, vertellen ze elkaar over belangrijke gebeurtenissen in hun leven en hun verschillende achtergrond. Zo leren ze elkaar kennen. Het leidt tot een overvloed aan korte verhalen, niet altijd in chronologische volgorde, die steeds worden afgewisseld door gebeurtenissen in het heden. De zeer korte hoofdstukken en het loslaten van de chronologie in de flashbacks zorgen ervoor dat je in het begin minder goed in het verhaal komt en de hoofdpersonen minder goed leert kennen. In een hoog tempo worden er hele grote thema’s aangesneden zoals terminale ziekte op jonge leeftijd, vriendschap, zingeving, diversiteit, dementie, verlies van een kind, ontrouw, dierenproeven, een disfunctioneel gezin, oorlogstrauma’s, eenzaamheid en nog veel meer. Aan het eind van de roman gaat het tempo wat omlaag, wordt er meer uitgediept en verhaallijnen aan elkaar geregen zodat het einde bevredigend is. Ook kom je erachter waarom Margot aan het begin van het boek zoveel moeite deed om die envelop uit de afvalbak te vissen.

Omdat Margot en Lenni wel elkaar hun verhaal vertellen maar Cronin hen nauwelijks ruimte geeft om er met elkaar over te praten, komen de karakters en hun voorgeschiedenis minder goed uit de verf. Het leidt er zelfs toe dat de vriendschap tussen Margot en Lenni minder is uitgediept dan de vriendschap die Lenni met anderen in het ziekenhuis sluit zoals met de kapelaan van het ziekenhuis, Father Arthur. Hem vraagt ze bij haar eerste bezoek aan de ziekenhuiskapel al, waarom ga ik dood? Dan is er voor Father Arthur geen ontsnappen meer en ontstaat meteen een echt gesprek tussen hen, hoewel Lenni het aanvankelijk soms toch weer oppervlakkig wil houden. De vriendschap en genegenheid die tussen hen ontstaat voel je snel, net als de vriendschap tussen Lenni en de nieuwe zuster, die menselijker omgaat met de ziekenhuisregels en snel een zwak heeft voor Lenni. De gebeurtenissen in het ziekenhuis zijn vooral geschreven vanuit het perspectief van Lenni. Het heeft een enigszins ironische ondertoon die past bij haar verzet tegen de gevolgen van haar ziekte.

De honderd jaar van Lenni en Margot is de debuutroman van Marianne Cronin, vertaald uit het Engels door Marion Drolsbach. De ontroerende insteek van het boek raakt helaas wat ondergesneeuwd in het te grote aantal korte flashbacks uit het leven van Margot en Lenni en de overdosis aan zware thema’s.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gea Smits

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur