Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Het tijdsbeeld gevangen

Gea Smits 27 november 2022
Elizabethe Strout (1956) is een Amerikaanse schrijfster die haar sporen ondertussen heeft verdiend. In 2008 won ze met ‘Olive Kitteridge’ de Pullizer prize for fiction; haar derde roman in de Lucy Barton-reeks ‘Oh William’ stond op de shortlist voor de Bookerprize 2022.

Met ‘Olive Kitteridge’ creëerde Strout niet alleen een gepensioneerde lerares die in Crosby, een kuststadje in Maine (VS) leeft, maar brengt ze via de vorm van een mozaïekroman en karakterisering van haar stadsgenoten de gemeenschap tot leven.
Met ‘Lucy Barton’ schiep Strout een succesvolle Amerikaanse schrijfster die allesbehalve een fijne jeugd heeft gehad, of zoals ze zelf zegt: ‘Mijn hele kindertijd was een lockdown’.

In het vierde deel ‘Lucy aan Zee’ dat los van de eerdere delen te lezen is, rouwt ze in haar appartement in New York om het verlies van haar tweede man David, een jaar geleden.
Dan komt haar eerste man, William, een parasitoloog die de signalen van de naderende coronapandemie onderkent, haar halen om New York te ontvluchten en samen met hem de pandemie af te wachten in een door hem gehuurd huis in het kustplaatsje Crosby, Maine. Het leven daar, de herinneringen en gedachten van Lucy in deze ongewone setting staan centraal in deze roman. Strout maakt de lezer deelgenoot van de overpeinzingen en het leven in de pandemie in de Verenigde Staten waar het nieuw mondjesmaat binnen sijpelt, zoals de dood van Floyd en de bestorming van het Capitool:

‘Dit land zit zo diep in de problemen, Lucy. […] Het is alsof er een soort stuiptrekking door de hele wereld gaat; ik wil gewoon zeggen dat het volgens mij serieus de verkeerde kant op gaat. We maken elkaar alleen maar kapot. Ik weet niet hoelang onze democratie nog kan functioneren.’

Voor de lezer van de Olive Kitteridge-serie die Crosby al herkend had als plaats waar Olive woonde en waar nu Lucy en William neerstrijken, komt Olive Kitteridge indirect nog langs.

Je zou deze roman kunnen zien als een corona-roman. Het buiten op afstand ontvangen van visite op tuinstoelen, het lang niet kunnen bezoeken van familieleden, de gevolgen van het niet nemen van de vaccinatie en de omgang daarmee, het dagelijks leven tijdens de pandemie komt persoonlijk gemaakt, langs.

De roman, geschreven in de ik-vorm, lijkt wel een uitwerking van de dagboekaantekeningen van Lucy. Het verhaal meandert ogenschijnlijk, maar hoewel een plot gedreven spanningsboog ontbreekt, boeit het verhaal zeker. Juist deze meanderende en toegankelijke stijl past goed bij de beleving van de coronatijd.

Strout heeft met deze roman weer een roman geschreven waar de ontwikkeling van menselijke relaties centraal staan. Ze laat zien dat ze ook tegen de recente achtergrond van de coronapandemie hieraan de haar kenmerkende diepgang kan geven.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Gea Smits

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur