Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Enkel een niemendalletje

Geertje Otten 14 februari 2019

Half februari verschijnt Destiny, de debuutroman van schrijversduo Simon Caspers. Martijn Simons debuteerde in 2010 met de roman Zomerslaap; Casper Vandeputte is schrijver en regisseur van voorstellingen.  

Na een wilde nacht raakt Sabine zwanger van Destiny. Jong, en zelf nog niet uitgeraasd, blijkt ze nog niet toe aan de verantwoordelijkheden en het kleine meisje groeit op zonder veel steun. Als het meisje zes is, verongelukt haar moeder. Aangezien opa en oma geen zin meer hebben in zo’n kleine dame in huis lijkt oom Diederik de meest aangewezen persoon om de zorg voor Destiny op zich te nemen.  

Diederik heeft net zijn carrière als tennisprof beëindigd. De echte top heeft hij nooit behaald, al denkt hij daar zelf wel wat anders over, maar als subtopper hield hij zich prima staande. Nu staat hij op een zijspoor. Uiteraard tijdelijk, want de wereld zit op zijn sportschoenenlijn te wachten, dus dat is een kwestie van wachten op het juiste moment. Daarna is hij weer het mannetje. De zorg voor Destiny is duidelijk een streep door de rekening, maar ook dat zal hij wel even fixen. Haar talent voor vioolspelen kan hij als geen ander begeleiden. Hij heeft immers ervaring met talenten.  

Volgens de achterflap moet het een ‘doldwaas en hartverscheurend verhaal’ over familie en ambitie zijn. Die belofte maakt het schrijversduo niet waar. Er zitten weliswaar humorvolle situaties in, maar de lezer rolt echt niet van de bank af van het lachen. De kans is veel groter dat de lezer zich rot ergert aan de arrogantie en verwendheid van het alfamannetje Diederik, dat alles maar met een vlotte, maar inhoudsloze babbel denkt op te lossen. Ook de opa en de oma van Destiny blijven oppervlakkige karikaturen. Daarbij is het verhaal ook niet hartverscheurend. Door te kiezen voor Diederik als vertelperspectief, houden de auteurs de lezer op afstand. Diederik eist simpelweg veel te veel aandacht op, (want dat is hij vast gewend), waardoor Destiny ergens aan de zijlijn komt te staan.  

Stukje bij beetje ontdekt de lezer dat Sabine bepaald geen modelmoeder geweest is en dat het nog maar de vraag is wie schuldig was aan het ongeluk. Voor het verhaal maakt het weinig uit, want door deze lijntjes niet beter uit te werken, verkiezen de auteurs ook hier de oppervlakte. Jammer, want er had veel meer in gezeten dan het verhaal dat er nu ligt. 

Destiny maakt weinig indruk en is niet meer dan een hangmatroman, een niemendalletje voor op een lui dagje: het leest lekker weg (dat wel), je kunt er af en toe om grinniken, je ligt er geen nacht van wakker en als je de laatste bladzijde hebt omgeslagen, ben je het verhaal ook weer kwijt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Geertje Otten

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur