Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

'Gewoon een geinig boekie...'

Geertje Otten 26 augustus 2018

Zeik niet zo van Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen beoogt een dubbel doel: enerzijds een ‘beleefde middelvinger’ naar de babyboomer die volgens de dames nogal onterecht klaagt over de onvolwassen houding van de millenials en anderzijds een oproep aan de generatiegenoot die teveel zeikt over imperfecte vriendjes en het eigen miskend talent. In het boek beschrijven de auteurs hun eigen leven, dat blijkbaar niet overeenkomt met het aanstellerige beeld dat alsmaar geschetst wordt.

Het naschilderen van de Nachtwacht is eenvoudiger dan het weerleggen van een opgebouwd beeld over een bepaalde groep mensen. Zo zijn ambtenaren lui en zijn het controle- en regelfreaks, zijn studenten zuipschuiten, gemakzuchtig en aanhangers van de zesjescultuur en zeuren docenten over werkdruk, terwijl ze altijd vroeg vrij zijn en bovendien heel veel vakantie hebben. Probeer daar maar eens vanaf te komen. Om maar met de deur in huis te vallen: dat lukt ook de auteurs van Zeik niet zo niet. Het boek is, zoals ze zelf al zeggen: ‘gewoon een geinig boekie’ en daar blijft het dan ook bij. Prima als tussendoortje op het strand, maar ongeschikt als je echt iets over ‘de millenials’ wil weten, want: dé millenial bestaat natuurlijk helemaal niet. Net zomin als dé Nederlander. 

Dit boek bevat de beschrijving van de ervaringen van drie jonge journalisten, niets meer en ook niets minder. Als beleefde middelvinger naar dé babyboomer (die natuurlijk ook niet bestaat) is het ongeschikt, want iedere babyboomer zal met gemak drie millenials kunnen aanwijzen die wél aan het beeld voldoen. Om een beeld succesvol te weerleggen, zal je met meer moeten komen en zal je overtuigender moeten zijn. Daarbij wijken de beschreven ervaringen niet veel af van de ervaringen van andere generaties, zij het dat die oudere generaties er wellicht wat minder expliciet over waren.

Daarmee komen we op het aspect dat Zeik niet zo best aantrekkelijk maakt: de lezer zal zich in dit boek herkennen. De huidige veertigers, vijftigers en zestigers woonden ook in gehorige studentenhuizen, hebben ook niet allemaal een droombaan met een droomhuis en een droomsalaris. Evenmin hebben ze allemaal geslaagde relaties en zijn of waren ze altijd tevreden met zichzelf. Ook zij waren als twintigers onzeker over zichzelf (en zijn dat soms nóg). Er is dus weinig nieuws onder de zon in Zeik niet zo.

Resteert het andere doel: een oproep aan leeftijdsgenoten om minder te zeiken over je leven. Eh, millenials lezen toch liever geen boeken en al helemaal geen dikke boeken van 270 pagina’s zonder plaatjes? Of is dat ook maar een beeld?

Al met al is Zeik niet zo inderdaad een ‘geinig boekie’. Herkenbaar en zeker geschikt om je een paar uur mee te vermaken, maar een plaats in DWDD is echt te hoog gegrepen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Geertje Otten

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur