De Schönwalds
Ik las het boek voor de Hebban leesclub.
Het boek 'De Schönwalds ' is het debuut van Philipp Oehmke, een van de beste verslaggevers van zijn generatie (aldus het boekomslag).
De kaft van het boek laat diverse gezinsleden zien van de familie met veelal uitdrukkingsloze gezichten. Dit geeft de onderlinge relaties wel aan. Het is vooral ' ieder voor zich' binnen de familie.
Het boek begint bij de opening van een queer boekhandel van dochter Karolin waar de andere gezinsleden: vader Harry, moeder Ruth, broers Chris en Benni, ook samenkomen met hun partners.
Oehmke beschrijft heel gedetailleerd het leven van de gezinsleden in de periode voor de opening en langzamerhand komt het totaalplaatje tevoorschijn.
De opening van de boekenwinkel wordt wreed verstoord door een groep activisten die de beschuldiging uiten dat de boekhandel gesponsord zou zijn met nazigeld uit de erfenis.
Via alle persoonsbeschrijvingen worden allerlei thema's naar voren gebracht zoals politiek, trumpisme, #metoo, lhbtqi..
Door deze gedetailleerde beschrijvingen vond ik het lastig om door te lezen mede door het soms ingewikkelde taalgebruik en werd ik niet echt gegrepen door het verhaal.
Voor de liefhebber: Oehmke is bezig met een vervolg wat het open einde zou kunnen verklaren.