Je kunt te vroeg oordelen ($2024-74)

Ger van der Pluijm 11 januari 2025
Het is weliswaar een stukje minder dan 'De ontdekking van de Hemel' maar toch een bijzonder interessant boek.
Het gezin van Anton wordt volledig vermoord omdat een 'foute' Nederlander, die is doodgeschoten, voor hun huis ligt. Zoals we weten schrokken de Nazi's nergens voor terug en namen zonder een fatsoenlijk onderzoek te doen meteen een forse represaille. Het mooie van dit boek is dat Harry Mulish de hoofdpersoon, Anton. in zijn leven volgt door respectievelijk Anton te beschrijven in 1945 (het jaar van de aanslag), als in 1952 (ontmoeting met de voormalige buren - die niets met de aanslag hadden te maken). Daarna springt Mulish naar 1956 waarin hij de zoon van de aanslagpleger ontmoet, Vervolgens springen we naar 1966 waarin Anton de zoon van de 'foute' landgenoot ontmoet. En tenslotte naar 1981 waarin hij een voormalig buurmeisje ontmoet, die alles weet van de oudjes die in de oorlog naast Anton woonde. De rest mag ik niet verklappen.

Meer recensies van Ger van der Pluijm

Een hartverwarmende romance vol ouderwetse charme en personages die je gelijk in je hart sluit, tegen het decor van de roaring twenties.