Geweldige leeservaring!

Gerard Nanne 09 juni 2023 Auteur
In 'De revolutie van Pelle' wordt de lezer meegenomen in de geschiedenis die begint in het IJmuiden van de negentiende eeuw. Op aangename wijze weet Conny Braam de aandacht van de lezer vast te houden. Het verhaal verveelt dan ook geen moment. We maken onder andere kennis met grootmoeder Keet Pelle. Een kroegbazin van het type ruwe bolster blanke pit. Haar klandizie bestaat uit werkloze kanaalgravers en arme vissers.. De omstandigheden waaronder deze mensen overeind moeten zien te blijven zijn ronduit erbarmelijk. Het zijn dan ook deze omstandigheden die ze in de ban doen geraken van de revolutionaire socialistenleider Domela Nieuwenhuis. Vanaf 1924 is het Keets dochter Grada die haar verhaal vertelt. Haar worsteling om te ontsnappen aan de vernederende armoede is even herkenbaar als aangrijpend. Vanaf begin jaren vijftig laat Conny Braam haar stem zelf horen. Het is hartverwarmend hoe ze haar herinneringen aan haar oma verwoordt.

'Kijk dit is mijn oma Keet Pelle! Ze heeft niet alleen een oude ziel en alle wijsheid van de wereld in pacht, ze danst ook nog altijd de tango!'

Het is de ongeƫvenaarde vertelkunst van Conny Braam die mij 'De revolutie van Pelle' een geweldige leeservaring heeft bezorgd. Dank daarvoor!