Terug naar de vakantiedagen van vroeger
Een heerlijke roman die de lezer terugvoert naar de vakantiedagen van vroeger tijden, maar ook het verhaal over hoe een tragedie doorwerkt in een familie. We maken kennis maken de broers Nils, Benjamin en Pierre op het moment dat ze de as van hun moeder gaan verstrooien op het meer bij het vakantiehuisje waar ze vele zomers hebben doorgebracht. Dit deel van het verhaal, dat achteruit wordt verteld, maakt duidelijk dat er nog steeds spanningen tussen de broers leven en dat er genoeg gebeurd is, waardoor ze ontstaan zijn. In de andere hoofdstukken van het boek wordt dat verteld, vanuit de jeugd tot heden. Langzaam wordt het voor de lezer duidelijk dat zich er ooit een tragedie heeft afgespeeld rond de middelste zoon Benjamin. Vanuit zijn blik zien we alle gebeurtenissen en zien we hoe de jongens na de ramp volledig aan hun lot worden overgelaten, prachtig beschreven in een onvergetelijke scene rond een zwemwedstrijd van de broers.
De vader probeert soms er het beste van te maken, maar vooral de stemmingswisselingen van de moeder zijn funest voor de opgroeiende jongens. Het is daarom niet zo gek dat juist haar dood de oude wonden weer opentrekt.
Wordt dit boek de hit van de komende boekenweek? Het zou kunnen, want het heeft daar vele kenmerken voor. Voor mij is het in ieder geval een aanrader!