Veerkracht en vindingrijkheid tarten het noodlot van deze Joodse familie in oorlogstijd.

Gerie222 14 maart 2025
Catharina, de oudste uit een Joods kleermakersfamilie uit Rotterdam probeert uit alle macht en met alle middelen uit handen van de Duitsers te blijven. Wanneer ze uiteindelijk toch in Westerbork belandt, zet ze alles op alles om het leven van haar zoon en haar zelf te redden.
Dit boek, uitgegeven door Uitgeverij Achtbaan, mocht ik via de leesclub van Hebban lezen, bespreken en recenseren. Een dubbel geluk, want zonder de leesclub was de kans toch klein dat ik het in de boekwinkel opgepakt zou hebben. Een boek dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Een concentratiekampboek. Nog één. Maar de quote op het boek, van Catharina zelf, maakt het grote verschil. Daar zie je meteen aan dat dit een uniek boek is, aangezien Eichmann zelf Catharina en haar zoon redde. Dat wakkert de interesse meteen aan tot grote hoogte. Door de titel lijkt het boek alleen over Catharina en haar zoon te gaan, maar de extra zin onderop de kaft maakt duidelijk dat het verhaal de gehele familie Brücker betreft. En dat is de kers op de taart. Het verhaal van Catharina is al bijzonder op zichzelf, maar ook de andere familieleden, met name haar vader en broer, zorgen ervoor dat je een band met de hele familie opbouwt.
Het boek is uniek door het bijzondere verhaal van Catharina en haar familie, maar ook door alle foto’s die aan het boek zijn toegevoegd. Deze foto’s brengen het verhaal tot leven en maken dat je een band voelt met de hele familie, doordat je de kinderen van het gezin Brücker letterlijk op ziet groeien. De familie werd als het ware mijn buurfamilie waarvan ik dolgraag de lotgevallen wil vernemen.
De schrijver schreef het boek vanuit een objectief, biografisch standpunt. Hij heeft drie jaar aan research besteed, de halve wereld overgereisd en ongelooflijk veel informatie verzameld. Om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven, voegt Frank Krake zo weinig mogelijk van zijn eigen inbreng toe aan het verhaal. Veel van de dialogen komen rechtstreeks van de mensen zelf, door brieven en filmpjes. Het is wonderlijk hoeveel leden van deze familie hun verhaal aan kranten of videogetuigenissen hebben toevertrouwd en nog wonderlijker hoe deze getuigenissen hun weg vinden naar de schrijver. Dit boek moest geschreven worden, dat is duidelijk. Hoewel mijn voorkeur normaal gesproken uitgaat naar meer geromantiseerde verhalen, heeft dit boek mij vanaf de eerste letter geboeid. Waar het objectieve biografische karakter van het verhaal een saaie opsomming van gegevens en belangrijke momenten had kunnen worden, is het zonder toegevoegde franjes een goed leesbare weergave van een tekenende periode uit het leven van een intrigerende familie geworden.
Achterin het boek is naast een lijst bronnen ook nog achtergrondinformatie over het onderzoek en de diverse mensen uit het boek te vinden. Dit dankwoord en verantwoording is zeker de moeite van het lezen waard.
Kortom: Een werkelijk uniek, waargebeurd verhaal over de liefde van ouders voor hun kinderen, hun doorzettingsvermogen, veerkracht en vindingrijkheid om de oorlog te overleven.

Meer recensies van Gerie222