De verschillende soorten vallen van Tammy Davidson.

Gerie222 25 februari 2025
Deze thriller vertelt verschillende spannende verhalen tegelijkertijd, die op de climax van het verhaal allemaal wonderwel bij elkaar komen. Wat heeft het drama van Puck in Frankrijk te maken met de moord op Wanda in Nederland? Is de Vincent die Jonathan kent, Puck’s zwager Vincent? Welke antwoorden denkt rechercheur Cees in Griekenland te vinden? En hoe past Tammy Davidson in het geheel?
Deze en meer vragen worden allemaal op hun tijd beantwoord in dit boek, dat is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh Sijthoff.
Op de kaft zie je tegen een van blauw naar wit verlopende achtergrond een roodborstje dat lijkt te gaan landen op een takje. De vleugels zijn naar achteren gespreid om vaart te minderen en de pootjes steken naar voren. Een hele mooie foto. In het boek gaat het over een minder mooie eigenschap van het roodborstje, dat omschreven wordt als een klein roofvogeltje dat geen andere vogels in zijn nabijheid duldt. Bevreemdende stukjes tekst voor mij, omdat ik een roodborstje juist met iets lieflijks associeer. Een schattig, gezellig, nieuwsgierig vogeltje dat heel mooi en gevarieerd fluit. Maar niet in dit boek. In dit boek staat het symbool voor mensen die zich als een eiland in de maatschappij bewegen, alleen, of eenzaam. Soms uit keus, soms uit onkunde.
De titel is bevat meer gelaagdheid dan je op het eerste gezicht zou denken. Gaat het om een letterlijke val van een berg, een val die je voor iets of iemand zet, een figuurlijke val van een voetstuk? Ze komen allemaal voor in dit verhaal. Heel mooi.
De personages van vooral Puck en Jonathan zijn heel goed uitgewerkt. Als lezer kun je je door hun gedachten goed inleven in hun gevoelswereld. Vooral de manier waarop bij Puck haar gevoel bij het niet hebben van een kinderwens beschreven wordt, is heel verhelderend. De verwachting van iedereen om haar heen dat die wens nog wel komt, is daarentegen heel beklemmend. Ook Jonathan voelt heel goed dat de wereld hem niet begrijpt. Hij doet enorm zijn best om te leren hoe andere mensen zich gedragen, maar het valt bij hem toch steeds verkeerd uit. De schrijver slaagt er goed in om de gedachten van deze mensen die afwijken van hetgeen de standaard is, of als de standaard gezien wordt, duidelijk weer te geven.
In het verhaal worden diverse maatschappelijke thema’s aangestipt, waardoor het niet een dertien in een dozijn thriller is, met gewoon een spannend verhaal, maar een maatschappijkritisch verhaal, nog spannender door de gewone mensen die het meemaken. Mensen die niet aan de verwachtingen van hun omgeving kunnen voldoen, mensen die door hun achtergrond al met een achterstand beginnen. Mensen die daar bovenuit stijgen en mensen die dat niet lukt omdat zij nooit de juiste hulp kregen.
En ook niet onbelangrijk: De bedoelde en onbedoelde gevolgen van uitspraken in het openbaar, op televisie of op sociale media.
Kortom: Een boek dat je niet kunt wegleggen voor je weet hoe alles precies zit. Niet alleen een uitstekend uitgewerkte thriller met onverwachte plottwists maar ook een verhaal met aandacht voor maatschappelijke problemen, zoals onrealistische verwachtingen vanuit je omgeving en de mogelijk vergaande gevolgen van sociale media.

Meer recensies van Gerie222